Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letos kvůli skandálům neudělí švédská akademie Nobelovu cenu za literaturu

Slavnostní udílení Nobelových cen (foto: Alexander Mahmoud)
Slavnostní udílení Nobelových cen (foto: Alexander Mahmoud)
Foto: Nobel Media AB

Stockholm - Švédská akademie dnes oznámila, že letos neudělí Nobelovu cenu za literaturu. Instituci poznamenal v poslední době skandál kolem sexuálního obtěžování a vyzrazování jmen laureátů, kvůli němuž akademii opustilo několik členů.

Akademie uvedla, že vyhlášení a předání Nobelovy ceny za literaturu za rok 2018 bude o rok odloženo. V roce 2019 tak budou předány ceny dvě.

"Považujeme za nutné věnovat čas obnově důvěry veřejnosti v akademii, než bude vyhlášen další laureát," vysvětlil rozhodnutí Švédské akademie její šéf Anders Olsson v prohlášení. Toto rozhodnutí jsme přijali "s ohledem na předchozí a budoucí držitele Nobelovy ceny za literaturu, s ohledem na Nobelovu nadaci a na širokou veřejnost".

Je to poprvé od válečného roku 1943, co nebude cena předána. Od roku 1901, kdy bylo ocenění uděleno poprvé, nebyla cena vyhlášena pouze v době první a druhé světové války v letech 1914, 1918 a 1940 až 1943 a v roce 1935, kdy nebyl nalezen nikdo, kdo by si cenu zasloužil, napsal zpravodajský server BBC News.

Stávající krizi ve Švédské akademii vyvolal případ manžela jedné ze členek instituce Jeana-Claudea Arnaulta, kterého několik žen koncem loňského roku obvinilo ze sexuálního obtěžování. Podle švédského listu Dagens Nyheter ředitel stockholmského kulturního střediska Arnault také opakovaně vyzradil jméno laureáta každoročně udělované ceny.

Témata:  Nobelova cena Švédsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy