Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velká Británie: Při útoku na Skripalovi mohlo být použito až 100 gramů novičoku

Sergej Skripal
Sergej Skripal
Foto: Reprofoto YouTube

New York/Moskva - Při útoku na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru bylo použito větší množství nervově paralytického jedu novičok. Podle šéfa Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) mohlo jít až o 50 až 100 gramů, přičemž pro laboratorní účely se vyrábí výrazně méně, informoval deník The New York Times.

Jeden ze spoluautorů novičoku tvrdí, že zmíněné množství této látky by způsobilo smrt velkého počtu lidí, uvedla dnes agentura RIA Novosti.

"Aniž bych znal přesné množství, bylo mi řečeno, že mohlo jít o 50 až 100 gramů, což je více, než je potřeba pro výzkumné aktivity," řekl newyorskému deníku šéf OPCW Ahmet Üzümcü s odkazem na zkoumání místa útoku pracovníky organizace. Pro laboratorní výzkum se podle něho používá nejvýše desetina zmíněného rozpětí.

V britském Salisbury, kde se útok na Skripalovy začátkem března odehrál, byl podle expertů organizace použit jed v kapalném skupenství. Podle Británie je za útok odpovědná Moskva, která to však odmítá a tvrdí, že tuto látku vyráběly i některé další země včetně Česka. Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek prohlásil, že se jed v malém množství vyráběl i v ČR, podle dřívějších vyjádření znalců to však mohlo být jedině pro laboratorní účely a v jednotkách gramů.

Témata:  Sergej Skripal

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy