Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenskem se šíří encefalitida

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Focus Agency

Bratislava - Na Slovensku se rychle šíří epidemie klíšťové encefalitidy. Na východě země bylo hospitalizováno už 24 pacientů a další čtyři osoby lékaři sledují ambulantně.

Virem se člověk může nakazit nejen po přisátí infikovaného klíštěte, ale i konzumací mléka a výrobků z nich, pokud bylo virem nakaženo zvíře. Podle slovenských medií se zmiňovaní pacienti zřejmě nakazili z ovčího sýra, který dříve zakoupili v jedné z farem u Košic. Tamní farma zastavila jeho prodej a veterináři zahájili vyšetření zvířat.

"Zmiňovaný počet ještě nemusí být definitivní vzhledem k tomu, že inkubační doba onemocnění stále plyne. Zatím tři pacienti byli propuštěni do domácí léčby. Naši infektologové nezaznamenali komplikovaný průběh u žádného z pacientů," uvedla mluvčí univerzitní nemocnice Louise Pasteura v Košicích Ladislava Šustová.

Stávající lokální epidemie klíšťové encefalitidy na východním Slovensku je svým rozsahem největší za posledních pět let.

Onemocnění má obvykle dvoufázový průběh. Po uplynutí inkubační doby dojde k rozvoji první fáze onemocnění, ve kterém mohou příznaky připomínat lehkou chřipku. Nejdříve se objevují bolesti hlavy, únava, horečka, nevolnost a bolesti svalů a kloubů. Po několika dnech obtíže samy odezní. Poté zpravidla následuje období 1 až 2 týdnů bez příznaků. U některých pacientů může nemoc touto fází skončit a dojít k úplnému uzdravení.

Druhá fáze onemocnění se uvede nástupem krutých bolestí hlavy, které jsou provázeny horečkami. Nemocný je světloplachý, přidává se nevolnost a zvracení. Příznakem poškození nervového systému je ztuhnutí svalů na šíji, svalový třes, nervové obrny, závratě, poruchy spánku, poruchy paměti a dezorientace, vysvětluje klistova-encefalitida.cz. Tento akutní stav trvá 2 až 3 týdny. Poté obvykle dojde k postupnému zlepšování stavu. Přibližně u jedné třetiny infikovaných pacientů první fáze chybí a onemocnění se již ze začátku projeví závažnými příznaky druhé fáze.

Asi u jedné čtvrtiny nemocných dochází ke vzniku trvalých následků. Patří k nim například obrny horních končetin, chronické bolesti hlavy, poruchy koncentrace, nálady nebo spánku, snížená výkonnost a deprese. K úmrtí dochází pouze ve výjimečných případech.

Témata:  encefalitida Slovensko klíšťata

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy