Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko podle Erdogana bude nadále útočit za svými hranicemi

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Turecko po dvou zásazích v sousední Sýrii podnikne další vojenské ofenzivy podél svých hranic. Prohlásil to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na předvolební akci v Istanbulu, kde oznamoval program své strany před červnovými předčasnými volbami.

"Nevzdáme vytlačování teroristických organizací. K operacím Štít Eufratu a Olivová ratolest přidáme další operace. Naši vojáci jsou připraveni k novým misím," prohlásil Erdogan s poukazem na předchozí dvě turecké vojenské operace v Sýrii.

Operaci nazvanou Štít Eufratu ukončilo Turecko na severu Sýrie po více než půl roce loni v březnu. Cílem intervence byl boj proti radikálním islamistům z organizace Islámský stát (IS) a zároveň i proti syrským kurdským milicím YPG, které Ankara označuje za teroristy. Turecko jim znemožnilo ovládnout souvislý pás území podél syrsko-turecké hranice.

Proti YPG je zacílena také operace Olivová ratolest, kterou turecká vláda zahájila v lednu. V březnu ovládly armády Turecka a Sýrie severosyrské město Afrín, které bylo do té doby pod kontrolou Kurdů. Erdogan už dříve několikrát pohrozil, že operaci rozšíří dál na východ k iráckým hranicím.

Erdogan dnes plány na další vojenské zásahy oznámil při představení volebního programu své konzervativní strany AKP před předčasnými parlamentními a prezidentskými volbami, které se uskuteční 24. června. Prezident je dnes označil za zahájení nové éry. Erdogan slíbil mimo jiné větší investice, hospodářský růst či snížení inflace.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan Turecká armáda

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.