reklama

"ČR ve shodě s ostatními členskými státy EU považuje JCPOA za důležitý nástroj ke snižování rizika šíření jaderných zbraní a denuklearizace regionu, které hodlá ČR ve spolupráci s partnery i nadále prosazovat," uvedl Černínský palác. Mezinárodní společenství se podle ČR musí urgentně zabývat íránským balistickým programem a dalšími aktivitami Íránu, které nepřispívají stabilizaci regionu, dodala česká diplomacie..

Podle Trumpa je smlouva z roku 2015 neúčinná, neboť nezabránila tomu, aby Teherán pokračoval v úsilí o vyrobení jaderné zbraně. Trump zároveň řekl, že obnoví sankce proti islámské republice, a to na "nejvyšší úrovni".

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová po Trumpově prohlášení uvedla, že smlouva funguje a je zásadní pro bezpečnost regionu, Evropy a celého světa. Mogheriniová také poznamenala, že ji zvlášť znepokojuje Trumpovo oznámení nových protiíránských sankcí.

Premiéři a prezidenti členských zemí EU se budou Trumpovým rozhodnutím zabývat příští týden na summitu v Sofii. Za Českou republiku se ho zúčastní předseda vlády v demisi Andrej Babiš (ANO).

Slovenské ministerstvo zahraničí vyjádřilo znepokojení nad rozhodnutím Spojených států odstoupit od mezinárodní jaderné dohody s Íránem (JCPOA) a opětovně zavést sankce proti této islámské republice. ČTK to dnes sdělil tiskový odbor ministerstva.

"Jsme nadále přesvědčeni, že JCPOA je potvrzením efektivity mezinárodní diplomacie při řešení bezpečnostních výzev v oblasti nešíření zbraní hromadného ničení, a že dohoda nadále splňuje svůj účel zaručit výlučně mírový charakter íránského jaderného programu," uvedla slovenská diplomacie.