Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dalších 11 mrtvých hlásí Indie po písečné bouři

Písečná bouře, ilustrační foto
Písečná bouře, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Dillí 10. května (ČTK) - Nejméně 11 lidí přišlo o život a řada domů byla zničena při nové silné písečné a dešťové bouři, která ve středu večer udeřila na severu Indie. Podle agentury AP o tom dnes informovaly úřady. Písečná bouře v Indii řádila už minulý týden, kdy si vyžádala minimálně 125 lidských životů.

Bouře, při níž vítr dosahoval rychlosti až kolem 100 kilometrů za hodinu, zasáhla ve středu večer západní oblasti státu Uttarpradéš na severu Indie. Vichr vyvrátil množství stromů a sloupů elektrického vedení a zdemoloval desítky hliněných, ale i cihlových domů, sdělil mluvčí uttarpradéšské vlády. Několik vesnic i měst zůstalo bez elektřiny. Tamní úřady hlásí kromě obětí na životech i 25 zraněných.

Bouře zasáhla rovněž indickou metropoli Dillí a části severních států Himáčalpradéš a Rádžasthán. Vítr tam však byl slabší a žádné oběti z těchto částí Indie nejsou zatím hlášeny.

Podobná netypická silná písečná bouře s prudkými přeháňkami před týdnem přinesla v pěti severoindických státech smrt více než 125 lidem a dalším dvěma stovkám zranění. Přitom 73 obětí zahynulo jen v Uttarpradéši.

Přírodní živel ale podle úřadů tohoto státu postihl životy celkem více než 100 milionů obyvatel. Mnozí přišli o dobytek a další zvířectvo a také o úrodu. V některých okresech zůstaly zavřené školy.

Tyto bouře jsou v Indii v tuto dobu neobvyklé. Začátek monzunové sezony se totiž očekává až za několik týdnů.

Témata:  Indie písečné bouře katastrofy Asie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy