Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Místní šéf organizace Human Rights Watch musí opustit Izrael, byl členem protiizraelské skupiny

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izraelské ministerstvo vnitra ve středu nařídilo místnímu šéfovi organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW), aby do dvou týdnů zemi opustil. Izrael tvrdí, že aktivista Omar Shakir, který má americké občanství, je členem hnutí BDS (mezinárodní kampaň bojkotu Izraele). HRW obvinění odmítá s tím, že jde o snahu umlčet ochránce lidských práv, kteří Izrael kritizují za utlačování práv Palestinců.

Izraelské ministerstvo vnitra v prohlášení uvedlo, že ukončilo Shakirovi pracovní povolení, což zdůvodnilo jeho údajným členstvím v BDS. Rozhodnutí bylo založeno na dokumentech shromážděných izraelskou vládou o jeho činnosti v uplynulých deseti letech. Drtivá většina materiálu se vztahovala k době, kdy ještě nebyl zaměstnancem HRW.

HRW trvá na tom, že Shakir ani organizace jako celek bojkot Izraele nepodporují. HRW sídlí v New Yorku.

"Toto není o Shakirovi, ale spíš o snaze umlčet Human Rights Watch a zamezit jakékoliv kritice Izraele za porušování lidských práv," uvedl místopředseda organizace Iain Levine. "Dělat takové spisy a deportovat obhájce lidských práv je jako z příručky ruských či egyptských tajných služeb," dodal.

Izrael původně loni odmítal HRW vydat povolení, aby Shakira v Izraeli zaměstnala jako zahraničního experta. V důsledku kritiky ze strany Spojených států nakonec dostal vízum na rok.

Shakira, který byl šéfem HRW pro Izrael a Palestinu, izraelské ministerstvo vnitra v pondělním dopise označilo za aktivistu z BDS, jenž usiluje o úplný bojkot Izraele kvůli jeho politice vůči Palestincům.

Izrael tvrdí, že BDS je antisemitské hnutí, které je proti existenci židovského státu. Loni v květnu Izrael schválil zákon, na jehož základě lidem s vazbami na BDS vstup do země zakazuje.

"Je nemyslitelné, aby aktivista z bojkotu dostal povolení zůstat v Izraeli, aby mohl všemi způsoby vyvíjet protistátní činnost. Využiji veškerých možností, abych takové lidi ze země vyhostil," uvedl izraelský ministr vnitra Arje Deri.

Patnáct izraelských organizací na ochranu lidských práv se nicméně ve středu ve společném prohlášení za HRW postavilo a přístup izraelské vlády odsoudilo.

"Rozhodnutí Izraele deportovat zaměstnance Human Rights Watch a rozšiřující se seznam lidí, kterým izraelská vláda odmítá umožnit vstup do země za jejich kritiku okupace, staví Izrael na seznam dalších států se špatnou pověstí... Vlády takových států se snaží kontrolovat mysl, myšlenky a činy lidí, místo aby hájily svobodu slova, svobodu projevu a možnost protestovat proti politice vlády," uvedly organizace.

Témata:  Human Rights Watch Izrael

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy