Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyhání Tanzánie kvůli turismu Masaje z jejich domovů?

mapa
mapa
Foto: Google

Dáresalám - Z porušování lidských práv příslušníků etnika Masajů obvinil vládu Tanzanie a některé zahraniční firmy z turistického sektoru nezávislý výzkumný ústav Oakland Institute se sídlem v Kalifornii. Dnes zveřejnil zprávu, podle níž kvůli rozvoji lukrativního turistického sektoru přišly o domov desetitisíce původních obyvatel severu Tanzanie. Tam se nachází národní park Serengeti nebo vyhledávaná oblast Ngorongoro.

Nová obvinění vůči Tanzanii vycházejí ze svědectví Masajů, kteří popisují zatýkání, vysídlování či bití členů svého etnika. Mnoho jejich obydlí bylo údajně vypáleno. V uplynulém roce byli Masajové vystěhováni z oblasti Loliondo, kde jim byl znemožňován přístup k nezbytným pastvinám a zdrojům vody, uvádí Oakland Institute. Mladí pastevci z řad Masajů prý mají z úřadů tak velký strach, že "prchají, kdykoli vidí blížící se vozidlo".

Utlačování Masajů má podle autorů zprávy za cíl uvolnit jejich tradiční pastviny pro turistický sektor. Ten už několik let představuje největší položku v zahraničních příjmech tanzanského rozpočtu a ročně z něj do státní kasy podle BBC plynou průměrně dvě miliardy dolarů (téměř 43 miliard Kč).

"S tím, jak se turismus stává jedním z nejrychleji rostoucích sektorů tanzanské ekonomiky, safari a lovecké zájezdy rozvracejí životy a živobytí Masajů," poznamenala ředitelka Oakland Institute Anuradha Mittalová. "Není to ale o konkrétní společnosti, je to skutečnost, která je až příliš dobře známá komunitám původních obyvatel po celém světě," dodala.

Agentura AP v souvislosti s novými nařčeními zmiňuje skupinu Tanzania Conservation Limited, která je partnerem americké Thomson Safaris, a společnost Ortello, která organizuje lovecké výpravy pro královskou rodinu Spojených arabských emirátů.

Vláda Tanzanie odmítá obvinění, že využívá zákony o ochraně životního prostředí k utlačování Masajů. Ministr turismu Gaudence Milanzi agentuře AP řekl, že vláda pracuje na zlepšení jejich životní situace zaváděním moderních metod chovu dobytka. "Neexistuje určitá skupina lidí, například Masajové, která by byla zastrašována, zatýkána, bita či vytlačována ze svého území," uvedl.

Podle šéfky tanzanské organizace na ochranu lidských práv Legal and Human Rights Centre Hellen Kijo-Bisimbaové ale vláda upřednostňuje turismus na úkor původního obyvatelstva. "Vláda reviduje hranice a následně vyhošťuje obyvatele ve jménu ochrany přírody. (...) Komunita Masajů doopravdy trpí," řekla.

Témata:  Afrika Tanzánie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy