Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Singapur je pro setkání Kima s Trumpem logická volba

Symbol, nebo skutečný průlom?
Symbol, nebo skutečný průlom?
Foto: Twitter

Singapur - Schopnost zajistit bezpečnost vrcholných představitelů, neutralita i příhodná poloha přispěly k tomu, že byl Singapur vybrán jako místo plánované historické schůzky amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una. Summit se uskuteční 12. června, oznámil ve čtvrtek na twitteru Trump.

Singapur "je schopen zajistit bezpečnost prezidenta (Trumpa) i bezpečnost Kim Čong-una, jakož i poskytnout neutrální prostředí (pro schůzku)", prohlásil ve čtvrtek mluvčí Bílého Raj Shah ve vysvětlení, proč se vrcholná schůzka uskuteční právě v tomto asijském státě. "Singapur udržuje diplomatické vztahy se Spojenými státy i se Severní Koreou," dodal.

Singapur se nachází zhruba 4800 kilometrů od Severní Koreje, takže je pohodlně v dosahu letounů, které má k dispozici vůdce KLDR Kim Čong-un. Pokud by se například summit konal v západní Evropě, potřebovalo by Kimovo letadlo jedno nebo dvě mezipřistání na dotankování paliva, upozornila agentura AP.

"Singapur není od KLDR příliš daleko, jako jsou evropské země, kam by Kim nedoletěl bez dotankování. Neleží ale ani příliš blízko KLDR, takže nikdo nemůže tvrdit, že Trump ustoupil Kimovi a absolvuje delší cestu než on," řekl analytik Nah Liang Tuang.

Pro Severní Koreu je Singapur ideální lokalitou i proto, že Singapur a Pchjongjang udržují diplomatické vztahy již od roku 1975. Severokorejské velvyslanectví se nachází přímo v obchodní čtvrti v centru města.

"Severokorejská strana bude mít pravděpodobně obrovské požadavky na logistiku a protokol, takže KLDR při diskusi o místě konání summitu nepochybně stanovila jako požadavek, aby měla v dané zemi svou ambasádu," prohlásil politolog Malcolm Cook.

Témata:  Singapur Donald Trump Kim Un-Čong politici diplomacie

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy