Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skandál v Keni: Protržená přehrada prý zavlažovala růže pro Evropu

Povodně, ilustrační foto
Povodně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Nairobi - Protržená přehrada na západě Keni sloužila pro pěstování růží vyvážených do Evropy, podle úřadů ale neměla potřebná povolení. Její provozovatel to odmítá a neštěstí přičítá vytrvalým dešťům. Přehrada se protrhla ve středu, počet mrtvých dosahuje nejméně 44, dalších 40 lidí se stále pohřešuje, uvedla dnes agentura Reuters.

Nejvyšší státní zástupce nařídil policejní vyšetřování s cílem určit příčinu a případného viníka tragédie. Zjištění očekává do dvou týdnů.

Mluvčí Úřadu pro řízení vodních zdrojů uvedla, že přehradě chybělo povolení a totéž podle ní platí také o dalších nádržích na soukromé farmě. Její manažer Vinoj Kumar to však odmítl. Podle něj se přehrada protrhla kvůli silným dešťům, které trápí Keňu od března. Záplavy od té doby na různých místech zabily přes 150 lidí, dalších 225.000 muselo opustit své domovy.

Voda z protržené přehrady zničila podle keňského listu The Star domy přibližně 2500 obyvatel přilehlých vesnic. Zranění utrpěly desítky lidí a mezi mrtvými je nejméně 20 dětí.

Protržená přehrada leží na farmě v úrodné oblasti Rift Valley u města Nakuru. To se nachází zhruba 150 kilometrů severozápadně od metropole Nairobi.

Odvětví pěstování květin na vývoz se v Keni za posledních deset let mimořádně rozrostlo. Stalo se jedním z nejdůležitějších zdrojů tvrdé měny a také významným zaměstnavatelem.

Témata:  Keňa přehrady povodně květiny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy