Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU musí přijmout další miliony migrantů. Západ se hroutí, volá zástupce OSN

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Ženeva – Jeden z nejvýše postavených úředníků OSN žádá, aby Evropa přijala další miliony migrantů nejen z Blízkého východu, ale i z Afriky. Lituje prý také toho, jak se k celé problematice někteří evropští lídři staví.

Podle šéfa kanceláře OSN v Ženevě Michaela Möllera by měla Evropská unie přivítat mnohem více migrantů. Dodává, že „největší lidské migrační vlna v historii" bude rychle akcelerovat, protože „všichni mladí mají mobily a mohou vidět, co se děje v jiných částech světa". Tvrdí také, že Pákistánci a Bangladéšané byli „páteří" britské ekonomiky. Cituje ho server Breitbart.

Jeho slova přichází v době, kdy do Evropy týdně přichází asi 14 tisíc migrantů – a toto číslo se neustále zvyšuje. Velká část nově příchozích pochází z oblasti subsaharské Afriky, často ze zemí, které jsou považovány za bezpečné. V těchto zemích je časné, že má žena až šest dětí, kritické hlasy proto mluví o obavách z toho, že by se „evropská civilizace pod tíhou lodí přejíždějících z třetího světa mohla zhroutit", píše server.

Möller mezitím obvinil čelní představitele EU ze „samolibosti a nedostatku vedení", podotkl také, že neexistuje žádný efektivní systém, jak přivítat a integrovat miliony migrantů. Kritizuje i konkrétní vůdce, například britského premiéra Davida Camerona, který podle něj o problematice nedokázal „vytvořit pozitivní obraz".

„To, čeho jsme byli svědky, je jednou z největších lidských migračních vln v dějinách. A vše se bude jen zrychlovat. Mladí lidé mají mobilní telefony a tak mohou vidět, co se děje v jiných částech světa. To bude působit jako magnet," uvedl úředník OSN.

Moller také tvrdí, že migrace z Pákistánu a Bangladéše byla „páteří" britské ekonomiky, a to navzdory skutečnosti, že podle nedávných údajů, které z Velké Británie přišly, je polovina muslimských mužů bez práce, u žen jsou to dokonce tři čtvrtiny. Podobný trend podle serveru panuje napříč evropskými zeměmi, neúměrně velký počet muslimů pak podle serveru naopak sedí ve vězení.

Přestože v mnoha zemích panují kvůli téměř nekontrolovatelné migraci obavy a některé zprávy mluví o zvýšených teroristických hrozbách, protože spolu s uprchlíky mohou na Západ přicházet i lidé napojení na radikální skupiny, podle Mollera je tento příliv „zvládnutelný" a vůdci EU se podle něj „podbízí" a „zastávají xenofobní a rasistické pozice".

Témata:  uprchlíci EU OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy