Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průlom v Katalánsku? V pondělí by mohl být znám premiér

Barcelona, Španělsko
Barcelona, Španělsko
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Radikálně levicová katalánská strana Kandidátka lidové jednoty (CUP) se dnes rozhodla, že se při pondělní volbě nového předsedy regionální vlády zdrží hlasování. Separatistický poslanec Quim Torra má tak zajištěnou prostou většinu hlasů a podle všeho již nic nebrání tomu, aby se stal nástupcem sesazeného premiéra Carlese Puigdemonta. Informoval o tom list El País.

Nového premiéra se katalánští poslanci pokusili zvolit již v sobotu. Separatistu Torru podpořilo 66 poslanců, 65 se jich vyslovilo proti jeho zvolení předsedou vlády. Čtyři poslanci radikální strany CUP se hlasování zdrželi. Ke zvolení Torra v prvním kole potřeboval absolutní většinu hlasů, která v zákonodárném sboru se 135 křesly činí 68 hlasů.

V pondělním druhém kole hlasování 55letému právníkovi a nakladateli ke zvolení postačí již jen prostá většina. Zda ji získá, záleželo právě na čtyřech poslancích CUP, kteří dříve avizovali, že nepodpoří nikoho jiného než Puigdemonta. Sesazený premiér v současnosti čeká v Německu, až soud rozhodne o jeho vydání do Španělska.

"CUP nebude blokovat vytvoření nové vlády, zachová svůj postoj a zdrží se hlasování," uvedla dnes radikálně levicová strana v prohlášení po setkání v Barceloně.

Pokud by se CUP rozhodla hlasovat v druhém kole proti Torrovi, premiérem by se nestal. Tím, že se zdrží hlasování, získá separatista podle všeho prostou většinu hlasů, a stane se tak novým katalánským premiérem.

Quim Torra je už čtvrtým kandidátem, jehož separatisté od ustavujícího zasedání parlamentu letos v lednu navrhli. Je ale prvním, který není trestně stíhán. Předchozími kandidáty byli Carles Puigdemont, Jordi Sánchez a Jordi Turull, které španělská prokuratura viní ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost Katalánska. Sánchez a Turull jsou kvůli tomu ve vazbě a Puigdemont utekl loni koncem října po sesazení z premiérského křesla do Belgie.

Překážkou pro schválení Puigdemonta a Sáncheze nebylo trestní stíhání, ale to, že se nemohli osobně zúčastnit hlasování parlamentu. Turull se ještě na první kolo dostavil, ale neprošel, protože se poslanci CUP zdrželi. Druhé kolo se v případě Turulla už nekonalo, protože skončil ve vazbě.

Pokud by se katalánským poslancům nepodařilo nového předsedu vlády zvolit do 22. května, musely by se konat nové volby. Předcházející předčasné volby se přitom konaly teprve v prosinci. Zvolením Torry a vytvořením nové vlády bude automaticky ukončen stav, kdy Katalánsko nespravovali politici v Barceloně, ale ústřední španělská vláda v Madridu.

Témata:  Katalánsko politici Španělsko demokracie

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy