reklama

Protestu se účastnilo několik opozičních politiků včetně někdejšího premiéra Michaila Kasjanova. Podle organizátorů do ulic ruské metropole vyšlo kolem 3000 lidí, policie hovořila o tisícovce demonstrantů. Účast tak byla každopádně výrazně nižší než na podobném protestu před dvěma týdny. Tehdy se sešlo podle různých odhadů 7000 až 12.000 lidí. Na demonstraci se tehdy dostavil i vůdce ruské opozice Alexej Navalnyj.

Podle serveru OVD-Info, který monitoruje činnost policie, pocházely dvě desítky dnes zadržených lidí z řad nacionalistů.

Příčinou nespokojenosti většiny lidí, kteří se dnešní demonstrace zúčastnili, je rozhodnutí úřadů blokovat šifrovanou komunikační službu Telegram. Telegram, který má na 200 milionů uživatelů, má být podle soudního rozhodnutí v Rusku nedostupný, dokud jeho tvůrce a majitel Pavel Durov nesplní požadavky úřadů na rozšifrování zpráv uživatelů. Durov šifrovací klíč vydat odmítá a požadavek označuje za protiústavní. Úřady naopak argumentují tím, že se podle nich přes Telegram domlouvají teroristé chystající útoky v Rusku.