Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bangladéši bylo davem ušlapáno 10 žen, čekaly na almužnu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: CNN

Dháka - Nejméně deset žen přišlo o život a asi 50 dalších lidí utrpělo zranění v tlačenici, jež dnes vznikla v Bangladéši před domem bohatého podnikatele, který rozdával almužny před začátkem muslimského postního měsíce ramadán. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní policii.

Ramadán je devátým měsícem islámského lunárního kalendáře a jeho začátek ve většině zemí není stanoven astronomickým propočtem, ale určuje se podle okamžiku, kdy je na večerní obloze spatřen srpek nového měsíce. Začátek ramadánu se předpokládá tento týden ve středu nebo ve čtvrtek, napsala agentura Reuters.

Během tohoto měsíce muslimové jedí pouze před východem slunce a po jeho západu. K tradicím před začátkem ramadánu či v jeho průběhu patří také rozdávání peněžních či materiálních darů chudým.

Tlačenice dnes vznikla před domem majitele ocelárny v okrese Čitágáon, kde se lidé čekající na oblečení a další dary začali strkat. "Bylo tam 10.000 až 12.000 lidí, převážně žen. Začali se tlačit a někteří byli ušlapáni," řekl agentuře Reuters policista Rafíkul Alam.

Témata:  Bangladéš ramadán neštěstí Islám Indie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy