Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tak konečně: Katalánský parlament zvolil premiéra, vítězem Torra

Katalánsko
Katalánsko
Foto: Pixabay

Barcelona - Novým katalánským premiérem se dnes stal separatistický poslanec Quim Torra, kterého zvolil parlament tohoto autonomního španělského regionu. Pětapadesátiletý právník a nakladatel Torra byl v dnešním druhém kole zvolen prostou většinou; sobotním kolem, kdy byla potřeba absolutní většina, neprošel. Pokud by dnes Torra neuspěl, čekaly by region další předčasné volby.

Torra získal 66 hlasů od obou separatistických stran Společně pro Katalánsko (JxCat) a Republikánské levice Katalánska (ERC), proti bylo 65 poslanců opozičních stran. Čtveřice příslušníků malé radikální Kandidátky lidové jednoty (CUP) se stejně jako v sobotu zdržela, protože Torru nepodporuje.

Ke zvolení v prvním kole Torra potřeboval absolutní většinu hlasů, která v zákonodárném sboru se 135 křesly činí 68 hlasů. V sobotu mu tak ke zvolení dva hlasy chyběly. Nyní stačila prostá většina.

Torra, který v úřadu vystřídá Madridem sesazeného Carlese Puigdemonta, nyní musí sestavit vládu, čímž by měla skončit přímá správa Katalánskašpanělskou vládou. K tomuto bezprecedentnímu kroku přistoupil Madrid se souhlasem horní komory parlamentu kvůli snaze regionu o odtržení od Španělska. Sesazené katalánské vedení poté španělská prokuratura obvinila ze vzpoury. Několik exministrů je ve vazbě a Puigdemont je v Německu, kde čeká na rozhodnutí soudu o vydání do Španělska.

Témata:  Katalánsko Španělsko politici volby

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy