Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Deset neonacistických vůdců obvinila rakouská policie

Rakouská policie, ilustrační fotografie
Rakouská policie, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Vídeň - Státní zastupitelství ve Štýrském Hradci obvinilo deset vůdců krajně pravicové organizace Rakouské identitní hnutí (IBÖ) z podněcování nenávisti a vytvoření zločinné organizace. Před soudem se budou muset zpovídat i z poškozování majetku a vyvíjení nátlaku, oznámilo dnes zastupitelství. Kromě vedení uskupení bylo obviněno i sedm jeho stoupenců.

Od založení IBÖ v roce 2012 se přívrženci organizace pokoušejí šířit xenofobní ideologii a stavějí naroveň islám a islamistický terorismus, zdůvodnilo státní zastupitelství svůj krok. Většina nyní obviněných členů organizace stála u jejího zrodu.

Přívrženci IBÖ se podle žalobců obávají, že multikulturalismus, liberalismus a islamizace ohrožují kulturní identitu Evropy.

Agentura DPA uvedla, že i v Německu kontrarozvědka sleduje tamní Identitní hnutí (IB). Podle vnitřní zpravodajské služby využívají extremisté moderní komunikační kanály a jsou zvlášť aktivní na internetu. Získávat pro svou ideologii chtějí hlavně mladé lidi.

Témata:  Rakousko neonacisté extremismus policie Rakousko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy