reklama

Fotbalisté se s Erdoganem, který usiluje o znovuzvolení do úřadu hlavy státu, sešli v neděli v jednom z luxusních londýnských hotelů. Na záběrech ze schůzky je vidět, jak si s tureckým prezidentem třesou rukou a s úsměvem mu předávají své dresy. Gündogan na něj dokonce napsal, že ho věnuje "svému prezidentovi".

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Šéf německého fotbalového svazu Reinhard Grindel se nechal slyšet, že svaz sice respektuje situaci hráčů s migračními kořeny, ale zároveň zastává hodnoty, které Erdogan dostatečně nerespektuje. Proto podle něj není dobré, "že se naši reprezentanti nechali zneužít pro jeho volební manévry".

Kritika přišla také ze strany politiků vládních i opozičních stran. "Prezident německého fotbalového reprezentanta se jmenuje Frank-Walter Steinmeier, kancléřka Angela Merkelová a parlament se jmenuje Spolkový sněm. Jeho sídlo je v Berlíně, ne v Ankaře," vzkázal fotbalistům někdejší předseda Zelených Cem Özdemir, který má stejně jako oni turecké kořeny.

Dvojici fotbalistů, kteří podle Gündogana nechtěli dělat volební kampaň, čeká nyní schůzka s manažerem německé fotbalové reprezentace Oliverem Bierhoffem. Někteří fanoušci by si kvůli jejich setkání s politikem, který tvrdě potlačuje opozici a vězní řadu novinářů, přáli, aby se nedostali do nominace na mistrovství světa. Podle všeho v ní ale chybět nebudou.