Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problémy maří dohodu Řecka a Makedonie

Řecko, státní vlajka
Řecko, státní vlajka
Foto: Pixmac

Atény - Dohoda Řecka a Makedonie o název makedonského státu zřejmě ještě není tak blízko, jak se z dosavadních optimistických prohlášení makedonských představitelů mohlo zdát. Podle agentur to dnes naznačil mluvčí řecké vlády Dimitris Tzanakopulos, i když neopomněl ocenit dosažený pokrok při jednáních, jak to obě strany obvykle činí.

"V pokračujících rozhovorech s našimi sousedy bylo dosaženo výrazného pokroku, ale stále jsme ještě daleko od závěrečných jednání a od dosažení dohody," řekl na tiskové konferenci v Aténách Tzanakopulos, jehož citovala agentura Reuters.

Země vedou spor o název Makedonie, který Skopje přijalo po rozpadu Jugoslávie v roce 1991. Řecko kvůli němu bývalé jugoslávské republice dosud blokuje vstup do Severoatlantické aliance a zahájení přístupových jednání s Evropskou unií. Název Makedonie totiž Řekové považují za zásah do svého dědictví a za skrytý územní nárok na stejnojmennou severořeckou provincii.

Země se oficiálně v OSN i jinak na mezinárodní scéně prozatím nazývá Bývalá jugoslávská republika Makedonie. Současná makedonská vláda socialistického premiéra Zorana Zaeva po nástupu k moci zintenzivnila úsilí s cílem letitý problém s Řeckem vyřešit. V tomto směru již učinila několik ústupků - přejmenovala mezinárodní letiště ve Skopji i hlavní makedonskou dálnici. Nesly totiž jméno slavného vladaře Alexandra Velikého (Makedonského), což vyvolalo v Řecku vlnu nevole.

Po každém letošním řecko-makedonském jednání zúčastnění představitelé hovořili o pokroku. Pokaždé se ale zároveň zmínili o potřebě dořešit některé detaily. Zaev začátkem roku vyjádřil naději, že se problém podaří vyřešit do léta.

Zprostředkovatel OSN Matthew Nimetz v sobotu oznámil, že řecko-makedonská jednání se přesunou na úroveň předsedů vlád. Sdělil, že Zaev se pokusí spor vyřešit s řeckým kolegou Alexisem Tsiprasem na okraj summitu Evropské unie se zeměmi západního Balkánu 17. května v bulharském hlavním městě Sofii.

Tsiprasův mluvčí Tzanakopulos ale dnes vysoká očekávaní poněkud zchladil. "Čtvrteční setkání řeckého premiéra s jeho makedonským protějškem v Sofii bude mimořádně užitečné a důležité," řekl podle agentury AFP na tiskové konferenci. "Ale nemůžeme předjímat dohodu. Je velmi pravděpodobné, že se uskuteční nové kolo rozhovorů k překonání vzdálenosti, která obě strany dělí," dodal.

Atény jsou ochotny přistoupit na název sousedního státu s použitím Makedonie, ale doplněné přívlastkem. Jako nejpravděpodobnější budoucí název se zdá být Horní nebo Severní Makedonie. Za ústupek, že v názvu se slovo Makedonie objeví, však Atény požadují, aby Skopje změnila ústavu a nový název do ní zanesla.

Existují ovšem i další sporné věci. Jako například, jak se bude nazývat jazyk, který Makedonci používají, tedy makedonština.

Témata:  Řecko Makedonie

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.