Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velká úloha Slovenska v EU. Bude velet v zásadní chvíli pro Evropu

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Brusel - Už za měsíc začně Slovensku predsednictví v EU. Šéf Evropské Rady Donald Tusk k tomu dnes uvedl, že Bratislava bude osmadvacítku řídit ve velmi významné a zásadní chvíli.

"Chceme být zemí, která bude významně přispívat ke kompromisním rozhodnutím," zdůraznil slovenský premiér Robert Fico, jehož vláda se dnes v Bruselu jako celek setká s Evropskou komisí. Jeho samotného čeká také bilaterální jednání s předsedou komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Slovenský premiér připomněl, že Bratislava až 30. června - tedy zcela na poslední chvíli - schválí program svého předsednictví. Jeho podobu totiž významným způsobem ovlivní britské referendum o setrvání v unii, plánované na 23. června, a také červnový summit, jehož termín byl právě kvůli britskému referendu posunut až na 28. a 29. června.

"Od předsednictví mám vysoká očekávání také proto, že přichází pro Evropu ve velmi významné chvíli. A jsem si zcela jist, že nemusím vysvětlovat do detailu, jak významné to je doba," prohlásil Tusk. "Určitě si poradíte," řekl polský politik Ficovi před novináři slovensky.

Zdroj: YouTube

Slovenský předsednický program sice není oficiálně potvrzen, jeho obrysy dnes ale v Bruselu přiblížil ministr zahraničí Miroslav Lajčák. Slovensko se - také jako člen eurozóny - hodlá ve druhé polovině letošního roku soustředit na ekonomické otázky, včetně podpory hospodářského růstu a posílení měnové unie. Zabývat se bude revizí víceletého finančního rámce a dokončit musí jednání o rozpočtu EU na příští rok. Energetická unie a jednotný digitální trh jsou dalšími prioritami stejně jako otázky bezpečnosti a migrace nebo problematika rozšiřování unie a partnerství se třetími zeměmi.

Témata:  Slovensko EU Donald Tusk

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy