Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hamás a Izrael se nedohodly na příměří a výměně zajatců

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu
Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Jeruzalém - Izrael nepřistoupil na nabídku palestinského radikálního hnutí Hamás na výměnu vězňů. V rozhovoru s televizí Al-Džazíra to řekl vůdce Hamásu v Pásmu Gazy Jahjá Sinvár. Podle dnešní zprávy serveru The Times of Israel nabídka zahrnovala také návrh na dlouhodobé příměří a uvolnění blokády Pásma Gazy. Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua zprávu nekomentoval.

Hamás drží v zajetí nejméně dva údajně mentálně postižené izraelské občany a má také těla dvou padlých vojáků. Hamás za ně požadoval propuštění svých členů vězněných v Izraeli.

"Snažili jsme se pokročit a dosáhnout dohody o výměně vězňů, ale izraelská okupace všechny naše snahy odmítla, její vedení není připraveno uzavřít dohodu," tvrdí Hamás na twitteru.

List Al-Haját minulý týden napsal, že rozhovory mezi Hamásem a Izraelem zprostředkovává nejmenovaná západní země. Izrael údajně slíbil, že návrh prostuduje a odpoví na něj po 15. květnu, kdy měly kulminovat palestinské protesty v Pásmu Gazy.

Podle Al-Hajátu Izrael pravděpodobně bude chtít, aby se Hamás přestal vyzbrojovat, přestal budovat tunely a odzbrojil své bojové křídlo Kásam. Hamás hodlá ustoupit v prvních dvou požadavcích, ale ne v odzbrojení svých brigád Kásam, napsal Al-Haját.

Palestinci pořádají od konce března protesty u hranice Pásma Gazy za právo na návrat palestinských uprchlíků do dnešního Izraele. Od té doby přišlo o život přes 110 demonstrantů.

Izraelský list Haarec už dříve informoval o ochotě Hamásu vyjednat s Izraelem dlouhodobé příměří. Radikálové podle tohoto zdroje za to chtěli uvolnění blokády pásma. Podle Haarecu uvnitř Hamásu panují neshody, jak vyřešit těžkou ekonomickou situaci v pásmu, jemuž Hamás vládne od roku 2007. Kromě blokády, kterou proti tomuto území uplatňují Izrael a Egypt, zavedla sankce také palestinská samospráva sídlící v Ramalláhu. Přestala dotovat elektřinu dodávanou z Izraele do pásma a omezila peníze určené na mzdy zaměstnancům správy Pásma Gazy.

Témata:  Izrael HAMÁS Palestina terorismus

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy