reklama

Více Evropy?

Server připomíná, že Védrine v rámci svých článků i projevů v nedávné době opakovaně vyzývá lídry EU, aby si uvědomili, že je názor voličů a veřejnosti stále více proti další evropské integraci.

„Ve většině zemí nyní je 15-20 % voličů, kteří celkově Evropu odmítají, a dalších 15-20 % zarytých ‚eurofilů'. To nám tu nechává minimálně 60 % těch uprostřed, kteří jsou, jak já rád říkám, ‚euroalergici'," sdělil Védrine serveru. „A přesto tu vidíte vlády a strany, které poskakují a chtějí ‚víc Evropy, víc Evropy!' No, jestli chcete, aby lidé Evropu hromadně odmítli, klidně pokračujte," dodal.

Server podotýká, že jde z úst jednoho z hlavních architektů evropské integrační politiky o překvapivá slova. Některé jeho bývalé kolegy a spolupracovníky jeho slova a názory proto pobouřily.

Existuje mezinárodní komunita?

Védrine se také domnívá, že to, co je nazýváno „mezinárodní komunitou", ve skutečnosti neexistuje – ani v politice, ani v ekonomice. Domnívá se, že nic nemůže skutečně překonat národní zájmy.

Jediným bodem, kde se podle něj nyní dá najít společná shoda, je otázka životního prostředí, protože změny klimatu a globální oteplování postihují Zemi bez ohledu na národy.

Jinak ale Védrine tvrdí, že lidé, kteří podporují větší integraci, se často „snaží zahanbit vlády tím, že si stěžují na jejich ‚národní sobeckost' atd. Ale tady jde o legitimní národní zájmy," podotýká.

Británie se v Evropě má dobře

Server připomíná, že si zřejmě rizika současného postupu začínají uvědomovat i další vrcholní politici EU. „Donald Tusk, prezident Evropské rady, během pondělního shromáždění středopravé evropské Lidové strany v Lucemburku prohlásil, že trvání na větší Evropě vede k růstu populismu," uvádí.

„Byli jsme posedlí představou okamžité a úplné integrace, takže jsme si ani nevšimli, že běžní lidé, občané Evropy, naše nadšení nesdílí," uvedl Tusk.

Podle Védrina by tak bylo nyní vhodné, aby vlády EU pozastavily další integraci. Doufá také, že Velká Británie z EU neodejde, protože by to podle něj pro Evropskou unii znamenalo velkou ránu.

Těm, kteří volají po odchodu Británie, by vzkázal: „Že je hloupý nebo hloupá. Británie má v Evropě vše, co je dobré, a není zapojena do toho špatného – schengenského prostoru a eura. Tak proč odcházet?"