Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan chce zfackovat teroristy i zahraničí. V Bosně žádal volební podporu

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Sarajevo - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes v Sarajevu na svém jediném předvolebním shromáždění v zahraničí vyzval Turky žijící mimo vlast, aby ho hromadně podpořili v červnových volbách, stejně jako jeho vládní Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP). Zároveň kritizoval některé evropské země, které mu nedovolily uspořádat v nich podobné předvolební akce pro tamní silné turecké menšiny.

"Jste připraveni uštědřit jednu osmanskou facku teroristickým organizacím a jejich místním i zahraničním pomahačům? Jste připraveni podpořit mne rekordním počtem hlasů v prezidentských volbách?" obrátil se Erdogan na zhruba 10.000 Turků žijících v zahraničí, kteří se sešli v sarajevské hale, kde se setkání s ním konalo.

Parlamentní i prezidentské volby se v Turecku uskuteční 24. června. Autoritářský turecký vůdce v nich usiluje o znovuzvolení a o zachování AKP u moci s ještě výraznější převahou v zákonodárném sboru. V těchto volbách jde o rozhodnutí důležité "pro další století naší země", prohlásil dnes k tomu Erdogan.

Akce v Sarajevu, organizované jako kongres Unie evropských tureckých demokratů (UETD), se zúčastnili také bosenští Turci a Turci žijící v dalších balkánských zemích. Rakousko, Nizozemsko a Německo, kde jsou početné turecké menšiny, Erdoganovi ani jiným tureckým politikům vést volební kampaň neumožnily.

Podle webu sarajevského listu Dnevni avaz jim to Erdogan dnes neopomněl vyčíst. "Evropské země, které se považují za kolébku demokracie, propadly ve zkoušce," prohlásil. "Dnes jsme v Sarajevu a tímto činem Bosna a Hercegovina ukázala, že je demokratickým státem," ocenil turecký prezident možnost setkat se s tureckými voliči žijícími v zahraničí v bosenské metropoli.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko Bosna a Hercegovina

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.