Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pencovy "ignorantské a hloupé" výroky? KLDR vyhrožuje zrušením summitu

Kim Čing-un (ilustrační foto)
Kim Čing-un (ilustrační foto)
Foto: KCNA

Pchjongjang - KLDR znovu pohrozila zrušením summitu severokorejského vůdce Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který je naplánován na 12. června v Singapuru. Náměstkyně šéfa severokorejské diplomacie Čche Son-hui uvedla, že Pchjongjang je zrovna tak připraven na jaderný konflikt jako na setkání u jednacího stolu. Vysokou severokorejskou představitelku rozhořčila vyjádření amerického viceprezidenta Mikea Pence, který tento týden varoval, že by KLDR mohla skončit jako Libye za diktátora Muammara Kaddáfího, pokud nepřistoupí k jadernému odzbrojení. Čche označila Pencovy výroky za "ignorantské a hloupé".

Americký viceprezident Pence přirovnal Severní Koreu k Libyi v rozhovoru s televizí Fox News. Bývalý libyjský vůdce se vzdal jaderného programu na jeho počátku a klíčové prvky libyjského projektu atomových zbraní byly umístěny do americké národní laboratoře v Oak Ridge, která se věnuje jadernému výzkumu a jaderný materiál i skladuje. O několik let později, v roce 2011, byl Kaddáfí svržen a brutálně zabit při převratu. V zemi zavládl chaos.

Severní Korea v minulosti Kaddáfího smrt používala jako argument při obhajobě svého jaderného programu kvůli údajné hrozbě ze strany USA. Pchjongjang se srovnání s Libyí brání mimo jiné proto, že severokorejský nukleární program je podstatně vyspělejší než ten libyjský.

"Jsem nesmírně překvapena, že americký viceprezident může vypustit z úst tak ignorantské a hloupé poznámky," prohlásila náměstkyně severokorejského ministra zahraničí. Podle ní je Pence "omezenec", když srovnává "jaderný stát KLDR s Libyí, která instalovala jen pár zařízení".

"Jestli se s námi Spojené státy setkají v jednacím sále nebo při jaderném střetu, záleží zcela na jejich rozhodnutí a chování," podotkla náměstkyně Čche. "Nebudeme prosit USA o dialog ani je nebudeme přesvědčovat, pokud s námi nechtějí zasednout k rozhovorům," dodala.

O možnosti zrušení či odložení summitu hovořil v posledních dnech také Trump. V úterý po schůzce s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem šéf Bílého domu prohlásil, že KLDR musí splnit jisté podmínky, aby se rozhovory mohly uskutečnit.

Podle agentury AP ale obě strany mají o summit patrně dál zájem. Dohoda o jaderném odzbrojení KLDR by byla pro Trumpa velkým úspěchem. Pro Kima je pak nepochybně lákavá představa, že se sejde na mezinárodní scéně s americkým prezidentem jako rovný s rovným.

Agentura AP napsala, že představitelé obou stran se o víkendu chystají sejít v Singapuru, aby projednali program summitu a logistické podrobnosti. Jako gesto dobré vůle plánuje KLDR ještě před summitem zlikvidovat za přítomnosti zahraničních novinářů své jaderné testovací středisko - stát by se tak mělo dnes nebo v pátek.

Témata:  Severní Korea Donald Trump Mike Pence politici diplomacie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy