Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Musk vytáhl do dalšího boje, chce bojovat proti fake news

sociální sítě
sociální sítě
Foto: Pixabay

New York - Americký podnikatel Elon Musk se chce zapojit do boje proti smyšleným zprávám a hodlá otevřít webový portál hodnotící pravdivost zpráv a poctivou práci jejich autorů i vydavatelů. Napsal to ve středu na twitteru. Uvažuje prý o tom, že svůj web nazve ruským slovem Pravda.

Musk, který se proslavil smělými kosmickými projekty, výrobou elektromobilů Tesla nebo třeba plánem na vysokorychlostní dopravní projekt hyperloop, na svém twitterovém účtu spustil hlasování, v němž se k jeho mediálnímu projektu mají uživatelé vyslovit. Zatím hlasovalo půl milionu lidí, 87 procent z nich je pro.

Podle Muska je zapotřebí nejen prověřovat pravdivost informací, ale i hledat, kdo za výrobou těch falešných stojí. "I když části veřejnosti je třeba jedno, do jaké míry jsou zprávy pravdivé, novinářům, editorům a médiím na tom záleží," je přesvědčen podnikatel.

Do boje se smyšlenými zprávami se v USA pustily velké technologické společnosti včetně firem Facebook, Microsoft nebo Google. Chtějí především znemožnit zneužívání sociálních sítí k ovlivňování politických názorů voličů, jak se to údajně stalo při kampani k prezidentským volbám v USA v roce 2016. Z útoků proti volbám americké tajné služby obviňují Rusko.

Témata:  Elon Musk internet fake news Rusko

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy