reklama

"Čína vždy dodržovala Vídeňskou smlouvu o diplomatických stycích při ochraně zaměstnanců Spojených států a dalších zemí," řekl na dnešní tiskové konferenci mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang.

Podle jeho slov Peking zahájil "podrobné vyšetřování" incidentu. Vyšetřování ale zatím neodhalilo "žádné důvody ani stopy, které by mohly vysvětlit situaci, již popsaly Spojené státy".

Nejmenovaný zaměstnanec americké diplomatické mise v Kantonu prohlásil, že jeho problémy začaly na konci loňského roku a pokračovaly do letošního dubna. Hovořil přitom o řadě "fyzických příznaků".

Podle americké vlády se jednalo o "slabé, neobvyklé zvuky a tlak". Postižený byl poslán do USA na podrobné lékařské vyšetření. "Výsledky vyšetření odpovídají lehkému mozkovému poranění (v anglosaské literatuře označovanému jako mild traumatic brain injury, MTBI)," informovalo velvyslanectví Spojených států v Pekingu.

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo v úterý řekl, že čínský případ vykazuje podobnosti s incidenty na Kubě. Spojené státy v říjnu vyhostily 15 kubánských diplomatů z velvyslanectví ve Washingtonu v reakci na "neschopnost kubánské vlády ochránit americký personál na Kubě, který se stal terčem záhadných útoků poškozujících zdraví".

Při těchto incidentech utrpělo újmu 24 Američanů. Jednotlivé případy se od sebe velmi lišily, od vážného poškození či ztráty sluchu až po závratě, únavu, neschopnost soustředění či nevolnost. Diplomaté byli mnohdy po velmi krátkém pobytu v Havaně nuceni vrátit se do vlasti.

Od té doby USA stáhly z Havany 60 procent svých diplomatů a provozují ambasádu v omezeném režimu. Příčina problémů nebyla doposud objasněna. Podle vědců z americké Michiganské univerzity nemusely být zvuky cíleným akustickým útokem, za něž byly americkou stranou označovány, ale vedlejším účinkem neodborné snahy o odposlechy.