reklama

Ve středu jmenovaný premiér Guiseppe Conte předloží seznam ministrů prezidentovi nejdříve v pátek večer, spekulují italská média. Hlava státu má sice konečné slovo a se Savonou nesouhlasí, ale agentura Reuters připomíná, že prezident Sergio Mattarella se vyznačuje nekonfliktním stylem.

Jedenaosmdesátiletému Savonovi zkušenosti nechybí - v minulosti řídil ministerstvo průmyslu a obchodu, pracoval v italské centrální bance, zkušenosti má i ze soukromých bank a působil na několika univerzitách. Kriticky se ovšem staví k členství Itálie v eurozóně, vstup do ní považuje za "historickou chybu".

Ve své poslední knize píše, že eurozóna byla navržena pro potřeby Německa, které chce Evropu ovládnout hospodářsky, když se mu to vojensky za druhé světové války nepovedlo. Itálie by si podle něj měla připravit "plán B" na vystoupení z eurozóny, pokud to bude nutné. V koaliční smlouvě Ligy a M5S odchod z eurozóny výslovně uveden není.

Po zveřejnění koaličního programu Ligy a M5S vyvolal silné znepokojení evropských partnerů a institucí zejména zamýšlený odklon od úsporných opatření Evropské unie. M5S chce zavést základní nepodmíněný příjem pro chudé, Liga zase rovnou daň; obě strany chtějí zrušit penzijní reformu z roku 2011. Proti těmto plánům se vyslovila celá řada unijních partnerů, naposledy několik ministrů eurozóny, kteří se dnes sešli v Bruselu.

Třebaže Conte po svém jmenování řekl, že si uvědomuje "nutnost potvrzení místa Itálie v Evropě a ve světě", podle komentátorů jej k tomu přiměl prezident a nový šéf vlády posléze uvedl, že bude prosazovat koaliční smlouvu koalice M5S a Ligy.

Očekává se, že v nové vládě připadne šéfovi M5S Luigimu di Maiovi ministerstvo práce a sociálního zabezpečení kvůli projektu základního nepodmíněného příjmu. Předseda Ligy Matteo Salvini patrně zasedne na vnitru. Liga, již agentury označují za krajně pravicovou, do koaliční smlouvy prosadila deportace migrantů bez dokumentů, kterých v Itálii žije kolem půl milionu.

Plány v koaliční smlouvě počítají s pětiletým mandátem, ale málokdo věří, že nesourodá vláda tak dlouho vydrží , napsala agentura Reuters. "Prakticky žádná italská vláda nevydržela pět let," říká politolog Franco Pavoncello. "Otázka je, že vydrží rok či dva a zda se jí podaří politický, instituční a hospodářský život země nějak znatelně proměnit," dodává. Conte je politický nováček, zkušenosti z vlády nemá Salvini ani Di Maio, a je tedy možné, že narazí na omezení ze strany institucí a spletitosti italské byrokracie, napsala agentura Reuters. Podle některých poslanců nevydrží Savona ani do Vánoc.

Ačkoli mají strany společný program, jejich priority se různí a volí je odlišní voliči. Liga se obrací na bohatý elektorát na severu země, kdežto M5S se bude dále soustředit na chudší jih. Vysoce postavený činovník Ligy agentuře pod zárukou anonymity řekl, že bude v parlamentu bojovat za to, aby "peníze z daní" neskončily v "sociálních dávkách".

Prezident Mattarella už Di Maia a Salviniho upozornil, že mu náleží ústavní právo vetovat zákony, jež bude mít za protiústavní, včetně těch, co se budou příčit mezinárodním smlouvám, anebo budou přesahovat rozpočet.