Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další důkaz? Na transport rakety Buk měl dohlížet generál ruské GRU

Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Raketový systém BUK
Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Raketový systém BUK
Foto: Dutch Safety Board

Haag - Na transport mobilního odpalovacího zařízení rakety Buk, která sestřelila civilní letoun nad Donbasem, dohlížel generál ruské vojenské rozvědky GRU Oleg Ivannikov. Podle ruských médií to zjistili členové britské investigativní skupiny Bellingcat, která se vyšetřováním katastrofy letu MH17 dlouhodobě zabývá.

Podle předběžné zprávy mezinárodního týmu vyšetřovatelů, která byla ve čtvrtek zveřejněna v Nizozemsku, byla kolona vozidel s odpalovacím zařízením v létě 2014 vypravena z ruského Kurska na východ Ukrajiny, obsazený proruskými separatisty. Žádná jména ale vyšetřovatelé ve zprávě neuvedli.

Po útoku na letoun Boeing 777, na jehož palubě bylo 298 lidí, se vozidla vrátila zpět do Ruska. Pád letadla nikdo nepřežil.

Na transportu se podle skupiny Bellingcat podílel Ivannikov. Generál prý řídil operace ruských vojsk na Donbasu pod krycím jménem Orion. Zapojil se i do bojů nechvalně známé ruské soukromé Vagnerovy armády, která se bojů na východě Ukrajiny údajně účastnila. Moskva podíl na válce popírá.

Ivannikov se podle zjištění skupiny Bellingcat narodil v komunistickém východním Německu, jeho otcem byl ruský generál. Pod jménem Andrej Laptěv byl Ivannikov ministrem obrany Jižní Osetie, což je gruzínská provincie, kterou v roce 2008 obsadilo Rusko během války s Gruzií.

Témata:  sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou Rusko Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy