Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Medovník nezná hranice. Milují jej Češi, Rusové i muslimové

Muslim
Muslim
Foto: Pixabay

Dubai - Obyvatelé Spojených arabských emirátů si zamilovali medovník, a to natolik, že jeden obchodní řetězec v průběhu muslimského postního měsíce ramadánu denně prodá 3000 těchto dortů z medových plátů a sladkého krému. Věřící ho konzumují během iftáru, tedy slavnostní večeře po západu slunce, kdy jim půst končí. Informoval o tom zpravodajský server Gulf News. Medovník je populární také v Čechách či v Rusku. Názory na jeho původ se však různí. Zatímco podle některých jde o arménský dezert, jiní ho označují za tradiční staroslovanskou pochoutku.

Místní obchodní řetězec Spinneys, který dorty vyrábí přímo v Dubaji, informoval, že jich během ramadánu prodává o téměř 250 procent více než po zbytek roku. Populární je dort také během muslimského svátku íd al-fitr, který následuje po konci ramadánu.

"Med je v této části světa tradiční ingrediencí," uvedl marketingový manažer Spinneys Glen Thomspon s tím, že se o medovník mohou lidé snadno podělit a ozdobit si jej, čímž vznikne originální dezert, bez námahy spojené s pečením. Skutečnosti, že jdou medovníky rychle na odbyt, se přizpůsobili i pekaři Spinneys-celý dort prý umí slepit za pouhé tři minuty.

Oblíbenost medovníku potvrdil i další místní řetězec Al-Májá. Ten prý v průběhu ramadánu prodá o 29 až 30 procent více medovníků než obvykle.

Dort si podle Gulf News ale oblíbili i nemuslimští obyvatelé SAE. Elena, která pochází z Filipín, medovník poprvé ochutnala v Dubaji a zamilovala si ho.

Medovník podle Spinneys rovněž může oslovit ekologicky smýšlející zákazníky. Kromě vynikající chuti se dort také vyznačuje tím, že jeho výroba není spojená s plýtváním; zbývající těsto se totiž používá k vytvoření medovníkových drobků, které dort pokrývají, uvádí dubajský řetězec.

Témata:  ramadán Islám Spojené arabské emiráty jídlo kuchyň

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.