Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problém jménem ramadán? V Evropě je kvůli muslimské tradici dusno, v USA krmili muslimské vězně věpřovým

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Ramadán je pro muslimy velmi důležité období. V islámu patří půst mezi pět pilířů islámu. Během postního měsíce nesmí muslimové od východu slunce do jeho západu jíst ani pít. To ale dělá vrásky politikům zaměstnavatelům v Evropě i USA:

Během postního měsíce ramadánu nesmí muslimové od východu slunce do jeho západu jíst ani pít. Dovoleno není ani kouřit či mít pohlavní styk. Výjimku z přísných zákazů mají jen nemocní a staří lidé či lidé na cestách a těžce pracující. Letos ramadán připadá na období od 16. května do 14. června.

Kvůli letošnímu ramadánu je ale v Evropě i v USA hodně dusno. Poslanec protiimigrační a protiislámské strany Alternativa pro Německo (AfD) vyzval, aby zákonodárci zakázali muslimským lékařům, zdravotním sestrám, pilotům či řidičům autobusů a strojvůdcům vykonávat během postního měsíce ramadánu své povolání. Zaměstnavatelé by prý měli mít právo muslimům, kteří se postí, nařídit dovolenou. Aby během ramadánu nechodili do práce, vyzvala muslimy tento týden také dánská ministryně pro imigraci.

Útočník Liverpoolu Mohamed Salah odmítl dodržovat půst na dobu finálového utkání Ligy mistrů s madridským Realem. Oznámil to fyzioterapeut anglického mužstva Ruben Ponce. Egypťan původně plánoval dodržovat pravidla ramadánu také před utkáním s Realem. V tomto případě by se mohl najíst až hodinu a půl před zahájením utkání. Avšak po poradě s lékaři Liverpoolu se toho zřekl.

„Salah dodržoval půst, když jsme byli na soustředění v Marbelle. Ale v pátek před utkáním a v den utkání to dělat nebude, takže půst jeho výkon nijak neovlivní. Po finále bude zase půst dodržovat," upřesnil Ponce.

Problémy spojené s ramadánem letos řeší i v USA. Federální soudce nařídil, aby věznice na Aljašce přestala krmit muslimské vězně v době ramadánu vepřovým masem. Rada pro vztahy mezi americkými a islámskými organizacemi (CAIR) uvedla, že soud vydal příkaz, který obvinil věznici v Anchorage z „krutého a neobvyklého trestání", píše server The Independent. 

CAIR varovala, že dva praktikující muslimští vězni ve vězení byli „vyhladověni", jelikož jim dozorci po západu slunce nabízeli vepřové pokrmy. Skupina proto vyzvala úřady, aby zajistily, že vězni dostanou „vyváženou a výživnou stravu“.

Muslimové dodržující ramadán podle rady po západu slunce obdrželi pytlíky s jídlem, které mělo asi 500 až 1100 kalorií. Jenže dospělý muž by měl denně podle federálních zdravotních pokynů dostat 2600 až 2800 kalorií. Potravinové balíčky určené muslimským chovancům navíc obsahovaly sendviče naplněné vepřovou šunkou - a nebyla jim nabídnuta žádná alternativa, uvedl soud.

„Ústava a kongres zakazují věznicím přesvědčovat vězně, aby si vybrali mezi svou vírou a jídlem," upozornila Lena Masriová, národní ředitelka CAIR. „Doufáme, že soud zajistí, že muslimští vězni nebudou hladovět a nebudou nuceni porušovat zásady své víry během svatého měsíce ramadánu."

Témata:  muslimové Islám ramadán

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy