Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelci ostřelovali pozice Hamásu, zemřeli 2 lidé

Izraelská armáda se chystá k útoku
Izraelská armáda se chystá k útoku
Foto: jpost.com

Gaza - Izraelská armáda v noci na dnešek zabila dva lidi v palestinském Pásmu Gazy. S odvoláním na palestinské úřady o tom informovala agentura AP. Izraelská média krátce předtím uvedla, že izraelská armáda ostřelovala pozice radikálního hnutí Hamás v Pásmu Gazy.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví dnes informovalo, že při ostřelování jihu Pásmy Gazy zemřeli dva mladí muži. Izraelská armáda podle deníku The Jerusalem Post ostřelovala pozice hnutí Hamás, které v Pásmu Gazy vládne od roku 2007.

Armáda podle deníku ostřelováním reagovala na pokus čtyř Palestinců, kteří se v sobotu večer pokusil překonat plot oddělující pásmo od izraelského území. U plotu mezi Pásmem Gazy a Izraelem nalezla v sobotu armáda podle izraelských médií výbušné zařízení.

Hranice Pásma Gazy s Izraelem se v posledních dvou měsících stala dějištěm masových protestů Palestinců, které organizovalo zejména hnutí Hamás. Palestinci při nich zapalovali pneumatiky a házeli kameny na izraelské vojáky, kteří reagovali palbou ostrými náboji. Zemřelo při tom podle palestinského ministerstva zdravotnictví 116 Palestinců a na 13.000 dalších bylo zraněno. Za nepřiměřené použití síly vůči protestujícím kritizovala Izrael řada zemí i Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva.

Protesty Palestinců se konaly v souvislosti se 70. výročím vzniku státu Izrael a měly vyvrcholit 15. května takzvaným pochodem návratu. Po vzniku Izraele 14. května 1948 totiž z jeho území uprchly či byly vyhnány statisíce Palestinců. Vrchol protestů ale nastal o den dříve, v den, kdy Spojené státy slavnostně přemístily svou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma, čímž ho uznaly za hlavní město Izraele.

Palestinci ale chtějí Jeruzalém, nebo jeho část, za hlavní město svého budoucího státu. Krok Washingtonu kritizovala řada zemí, podle nichž by se měl status Jeruzaléma dohodnout v rámci jednání o řešení dlouholetého izraelsko-palestinského konfliktu.

Témata:  Izrael Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Izraelská armáda

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy