Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brazílii ochromila stávka řidičů. Města vyhlašují stav nouze, dochází potraviny a palivo

Brazílie
Brazílie
Foto: INT

Brasília - Stávka brazilských řidičů kamionů, která v největší latinskoamerické zemi způsobila nedostatek paliva na čerpacích stanicích i zboží v obchodech, dnes pokračovala sedmým dnem. Řešení situace se zdá v nedohlednu, informovala agentura AP. V sobotu se přitom objevily zprávy, že se řidiči rozhodli stávku ukončit v reakci na krok prezidenta, který nařídil armádě proti řidičům zasáhnout.

Řidiči protestují kvůli nárůstu cen nafty a tvrdí, že mají v plánu v demonstracích pokračovat, dokud se ceny pohonných hmot nesníží. Podle místního listu Folha de Sao Paulo stávka od svého začátku 21. května způsobila ztráty téměř tři miliardy dolarů (66 miliard Kč).

Policie nechala odtáhnout 132 z 529 kamionů, které blokovaly silnice. Nákladním automobilům se tak podařilo dovézt potřebné zásoby paliva alespoň armádě a policii.

Cena nafty se v Brazílii od roku 2016 do letoška téměř zdvojnásobila.

Některá brazilská města včetně největšího Sao Paula vyhlásila kvůli nedostatku paliv způsobenému blokádou stav nouze. Kvůli neprůjezdným zásobovacím cestám začaly v některých obchodech docházet potraviny a lidé ve velkém nakupovali zásoby. Zavřena byla řada škol, aerolinky zrušily desítky letů a některé podniky přerušily činnost.

Témata:  Brazílie stávka

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy