Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby dopadly nerozhodně, o novém prezidentovi Kolumbie rozhodne až druhé kolo

Vlajka Kolumbie
Vlajka Kolumbie
Foto: Pixabay

Bogotá - Pravicový právník a bývalý senátor Iván Duque (41) a levicový ekonom a bývalý starosta Bogoty Gustavo Petro (58), který byl v 80. letech členem gerilové skupiny M-19, si vybojovali postup do druhého, červnového kola prezidentských voleb v Kolumbii. Vyplývá to z výsledků nedělního hlasování.

Po sečtení 99,19 procent hlasů úřady uvedly, že Duque získal 39,11 procent hlasů, Petro 25,1 procenta hlasů. Ani jeden z kandidátů tak nezískal přes 50 procent hlasů, a tak se 17. června uskuteční druhé kolo.

Volební souboj podle agentury Reuters prohloubil obavy o osud křehké mírové dohody s levicovými povstalci z hnutí FARC či o hospodářskou politiku vstřícnou k podnikání: Duque chce mírovou dohodu revidovat, Petro zase sliboval pustit se do etablovaných elit.

Nynější volby prezidenta této padesátimilionové jihoamerické země tak budou rozhodováním mezi dvěma zcela protichůdnými tábory - levicí a pravicí. Poprvé po dlouhé době má v tradičně konzervativní zemi šanci vyhrát levicový kandidát, což se ale může stát až ve druhém kole.

Nedělní první kolo měl i podle průzkumů vyhrát jedenačtyřicetiletý Duque, člen strany Demokratický střed, jehož v kampani výrazně podporoval exprezident Álvaro Uribe, stále velmi populární v zemi.

Na třetí příčce s těsným odstupem skončil centrista a matematik Sergio Fajardo s 23,8 procenty hlasů, což něj potenciálně dělá politika, který by mohl rozhodnout druhé kolo tím, ke komu se přikloní.

Už nyní je ale téměř jisté, že poprvé v historii od vzniku Kolumbijské republiky v roce 1886 bude viceprezidentem země žena. S Duquem totiž kandiduje bývalá ministryně obrany a obchodu Marta Ramírezová, která před čtyřmi lety skončila třetí ve volbách prezidenta, zatímco s Petrem se o úřad viceprezidenta uchází psycholožka Ángela María Robledová.

První kolo voleb se konalo v době migrační krize související s děním v sousední Venezuele. Kolumbie již požádala o mezinárodní pomoc, aby se dokázala vypořádat se stovkami tisíc Venezuelanů, kteří přecházejí hranice kvůli tomu, že v jejich zemi docházejí potraviny a narůstá zločinnost.

Témata:  Kolumbie volby

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy