Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brazilský prezident Temer ustoupil stávkujícím řidičům

Brazílie, Rio de Janeiro
Brazílie, Rio de Janeiro
Foto: Pixabay

Sao Paulo - Brazilský prezident Michel Temer oznámil, že přistoupil na požadavky řidičů kamionů, jejichž stávka už týden ochromuje zemi. Prezident v televizi ohlásil, že klesne ceny nafty, která zůstane nezměněná po 60 dnů. Po uplynutí této doby se ceny pohonných hmot mají stanovovat každý měsíc. Řidiči kamionů mají být podle prezidenta také osvobozeni od některých poplatků za používání dálnic.

"Udělali jsme z naší strany gesto, abychom zmírnili problémy a utrpení (obyvatelstva). Opatření, kerá jsem ohlásil, odpovídají na požadavky, které nám byly předloženy," prohlásil šéf státu, jehož postup v krizi čelí kritice jak zprava, tak zleva.

Z prezidentových slov podle agentury AFP vyplývá, že cena nafty klesne o asi 12 procent.

Řešení situace se ještě v neděli zdálo v nedohlednu, když se většina řidičů nevrátila do práce, přestože se v sobotu objevily zprávy o ukončení stávky v reakci na krok prezidenta, který nařídil armádě proti silničním blokádám zasáhnout.

Policie nechala odtáhnout 132 z 529 kamionů, které blokovaly silnice. Nákladním automobilům se tak podařilo dovézt potřebné zásoby paliva alespoň armádě a policii.

Stávka řidičů kamionů způsobila nedostatek paliva na čerpacích stanicích i zboží v obchodech.

Řidiči protestují kvůli nárůstu cen nafty a tvrdí, že mají v plánu v demonstracích pokračovat, dokud se ceny pohonných hmot nesníží.

Protestů proti rozhodnutí státní společnosti Petrobras znovu zdražit naftu se po celé zemi zúčastnilo na milion lidí, kteří uspořádali blokádu silnic na asi tisícovce míst. Podle místního listu Folha de Sao Paulo stávka od svého začátku 21. května způsobila ztráty téměř tři miliardy dolarů (66 miliard Kč).

Cena nafty se v Brazílii od roku 2016 do letoška téměř zdvojnásobila.

Některá brazilská města včetně největšího Sao Paula vyhlásila kvůli nedostatku paliv způsobenému blokádou stav nouze. Kvůli neprůjezdným zásobovacím cestám začaly v některých obchodech docházet potraviny a lidé ve velkém nakupovali zásoby. Zavřena byla řada škol, aerolinky zrušily desítky letů a některé podniky přerušily činnost.

Témata:  Brazílie řidiči stávka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.