Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Představitelé Íránu a Izraele se měli tajně sejít, chystá se dohoda?

Izraelské ozbrojené složky
Izraelské ozbrojené složky
Foto: Pixabay

Ammán - Představitelé Íránu a Izraele spolu údajně minulý týden tajně jednali skrze prostředníka v Jordánsku. Oba státy se domluvily, že do očekávaných bojů na jihu Sýrie nebudou zasahovat. Informaci s odkazem na nejmenovaný zdroj dnes přinesl saúdskoarabský server Al-Iláf.

Zástupci Íránu a Izraele byli údajně ubytováni v sousedících pokojích v hotelu v Ammánu a posílali si vzkazy skrze jordánského zprostředkovatele. Jednání se mělo týkat Sýrie a zejména očekávané bitvy v provinciích Dará a Kunajtra na jihozápadě země. Írán se údajně zavázal, že jeho milice a příslušníci libanonského šíitského hnutí Hizballláh, které podporuje, se očekávaných bojů proti syrské opozici nezúčastní.

Izrael na oplátku údajně slíbil, že se do bojů v blízkosti Izraelem okupovaných Golanských výšin a jordánsko-izraelské hranice nehodlá zapojit za předpokladu, že tak neučiní íránské milice ani Hizballáh.

Izraelskou stranu podle nejmenovaného zdroje velmi překvapilo, jak rychle Íránci na dohodu přistoupili.

Do vyjednávání prý byli zapojeni pověření představitelé obou států, íránský velvyslanec v Jordánsku a zástupce šéfa izraelské tajné služby.

Izraelci o svých požadavcích podle zdroje rovněž informovali Damašek a jeho spojence Moskvu.

Nejmenovaný zdroj rovněž uvedl, že si Teherán začal uvědomovat, že izraelské nálety na íránské cíle v Sýrii způsobily velké ztráty. Írán rovněž čelí tlaku, aby se ze Sýrie stáhl. Právě proto podle zdroje souhlasil s tím, že se do bojů na jihu Sýrie nezapojí, pokud tak neučiní Izrael.

Íránský velvyslanec v Jordánsku v tiskovém prohlášení informoval, že se íránské síly do bojů na jihu Sýrie nezapojí po dohodě s Jordánci a dalšími regionálními aktéry.

Americké ministerstvo zahraničí mezitím syrskou vládu varovalo před následky ofenzivy na jihu země, kde na základě dohody z loňského listopadu má platit příměří.

Témata:  Írán Izrael Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.