Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zachrání nás muslimští uprchlíci? V Rusku už to zkoušejí

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Moskva - Malá vesnička Roždvesteno 200 kilometrů severně od Moskvy. Nedělní nákup. Většina žen má zahalené vlasy a i přesto že většina z nich mluví plynně rusky je jasné že nejsou odsud, píše web RFE.

„Přišli jsme z Tádžikistánu,“ potvrzuje Nazim Soliev, který pracuje v místní škole jako topič. Vydělá si tak v přepočtu kolem 250 dolarů měsíčně. „Můj bývalý šéf mi řekl, že lepší já než nějaký Číňan,“ usmívá se.

Jedná se o novou vlnu přistěhovalců, která má podle demografů zachránit ruskou vesnici. Mladým Rusům se tvrdý život na vesnici nezamlouvá, a proto prchají do měst. Tradiční ruské vesnice vymírají.

Téměř 36 000 ruských vesnic, tedy jedna ze čtyř, má deset nebo méně obyvatel a podle nejnovějšího sčítání lidu, které proběhlo v roce 2010, jich bylo úplně opuštěno 20 000.

Podobný osud čekal Roždvesteno, které před deseti lety mělo populací již jen 200 obyvatel. Poté však začal příliv emigrantů z Tádžikistánu. Přišlo celkem 46 rodin. Ve vesnici se podařilo zachovat školu, obchod, ale i dopravu. Starousedlíci jsou se situací smířeni, „Do deseti let by stejně vesnice zmizela,“ krčí rameny Vladimír.

Podle Kremlu je ruská vesnice stále základem a oporou Ruska, ale Rusové to tak evidentně necítí. Když se mladí lidé vydají na studia do velkých, měst domů na vesnici už se v drtivé většině nevrací.

Pro malé vsi okolí měst je častou záchranou, že si místní obydlí koupí obyvatelé měst a jezdí tam na daču, tedy na chatu. V malých vsích vzdálených od měst začíná být situace zoufalá.

 Do roku 2050 má klesnout populace žijící na ruské vsi ze současných 37 milionů na 20 milionů. I přes snahu Kremlu se tento trend nedaří zvrátit.

 Roždvesteno je však jak se zdá zachráněno. Mnozí muži jezdí pracovat do měst. Na vsích žijí jen ženy a děti. Je zde levnější jídlo a bydlení.

 Starosta Dimitrij  Kirdanov si přistěhovalce pochvaluje. „Na rozdíl od místních se neštítí práce. To je příjemná změna.“ To, jak moc se ruská vesnice do budoucna změní, však ukáže jen čas.  

Témata:  uprchlíci Rusko Vladimír Putin muslimové

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy