Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brazilské ropné odbory vyhlásily stávku

Brazílie, Rio de Janeiro
Brazílie, Rio de Janeiro
Foto: Pixabay

Brasília - Zaměstnanci brazilského ropného sektoru vyhlásili ode dneška třídenní stávku, kterou chtějí podpořit požadavky řidičů kamionů. Kromě změny cenové politiky státní energetické společnosti Petrobras požadují odbory také odchod šéfa této firmy a zastavení vládního plánu na privatizaci Petrobrasu. Informovala o tom agentura EFE.

Federace FUP, která sdružuje většinu odborových organizací zaměstnanců ropného sektoru, hodlá podle agentury Reuters stávku zahájit i přesto, že ji soud v úterý označil za nelegální. Podle něj má stávka politické důvody, které nesouvisejí s pracovními podmínkami zaměstnanců.

Odborářům se mimo jiné nelíbí, že vláda rozprodává část majetku Petrobrasu zahraničním investorům. Podporují také stávku řidičů kamionů, kteří ji začali už před týdnem a kteří požadují snížení cen pohonných hmot. Část řidičů kamionů nicméně v pondělí se stávkou skončila, když prezident Michel Temer oznámil, že ceny nafty klesnou a dva měsíce zůstanou stejné.

Celonárodní stávka řidičů kamionů začala minulý týden v pondělí kvůli růstu cen pohonných hmot. Zúčastnily se jí statisíce řidičů, kteří uspořádali blokády silnic na zhruba tisícovce míst po celé zemi. Kvůli neprůjezdným cestám začaly v některých obchodech docházet potraviny, stávka způsobila i nedostatek paliva na čerpacích stanicích, což ovlivnilo veřejnou dopravu. Zrušeny byly i letecké spoje na některých letištích.

Od pondělí se začala situace v zemi vracet k normálu, blokády silnic skončily, ale část řidičů kamionů ve stávce pokračuje. Jejich důvody už jsou ale spíše politické, kritizují totiž vládu prezidenta Temera.

Odborům v ropném sektoru vyjádřilo podporu i několik dalších odborových organizací. "Rozumíme požadavkům zaměstnanců ropného sektoru, které se snaží bránit Petrobras před finančními spekulacemi a před prodejem nadnárodním společnostem," uvedli ve společném prohlášení šéfové šesti brazilských odborových svazů.

Odboráři požadují také odstoupení šéfa Petrobrasu Pedra Parenteho, který ve vedení firmy v červnu 2016 vystřídal Aldemira Bendineho. Ten byl posléze zatčen a je trestně stíhán za přijímaní úplatků v kauze Lava Jato. Tato obří kauza se týká korupce při přidělování státních zakázek Petrobrasu a vyšetřovány jsou v ní desítky politiků, úředníků a podnikatelů, včetně současného prezidenta Michela Temera. Ten se ale soudu vyhnul tím, že ho parlament ke stíhání nevydal.

Parente dostal za úkol ozdravit hospodaření firmy. Vedení začalo mimo jiné denně upravovat ceny produktů podle cen na mezinárodních trzích a začalo také rozprodávat některá aktiva. Podnik ale loni skončil opět se ztrátou, která činila zhruba 140 milionů dolarů (3,1 miliardy Kč).

Témata:  Brazílie stávka ropa

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy