Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předseda Evropské komise má plnou důvěru v novou španělskou vládu

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Madrid - Střídání na postu španělského premiéra vyvolalo řadu rozdílných reakcí ve Španělsku i v Evropě. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker uvedl, že má plnou důvěru v novou vládu socialistického premiéra Pedra Sáncheze. Uprchlý katalánský expremiér Carles Puigdemont naproti tomu nabádá k opatrnosti

"Poslal mu (Sánchezovi) blahopřejný dopis, v němž vyjádřil důvěru, že španělská vláda bude i nadále konstruktivním způsobem přispívat k silnější, jednotnější a férovější Evropské unii," uvedla v prohlášení Junckerova mluvčí. Španělsko dlouhodobě patří mezi zastánce užší evropské integrace a očekává se, že vláda socialisty Sáncheze na tomto kurzu příliš nezmění.

Optimismus dávají najevo rovněž zastánci nezávislosti Katalánska, jimž Sánchez na rozdíl od svého předchůdce Rajoye slíbil dialog. Bývalý premiér tohoto španělského autonomního regionu Puigdemont však varoval před přílišným optimismem s tím, že cesta k naplnění cíle katalánských separatistů usilujících o nezávislost bude ještě dlouhá. Puigdemont na twitteru napsal, že "pokud by nám šlo o pomstu (Rajoyovi), dnes bychom mohli být spokojeni", avšak "čeká nás ještě dlouhá cesta k překonání nespravedlností, kterých je mnoho a přetrvávají". Puigdemont je stejně jako další bývalí představitelé místní vlády obviněn ze vzpoury kvůli loňskému jednostrannému vyhlášení nezávislosti a hrozí mu až 25 let vězení.

Sánchez se sice v minulosti vyjadřoval směrem ke katalánským separatistům méně rázně než Rajoy, avšak vypsání referenda o nezávislosti regionu rovněž nepodporuje.

Rozhořčení nad změnou v čele vlády dal najevo šéf liberální strany Ciudadanos Albert Rivera, jehož formace menšinový kabinet lidovců dlouhodobě podporovala a dnes hlasovala proti vyslovení nedůvěry. Liberálové, kteří jsou podle průzkumů nejsilnější současnou stranou Španělska, budou podle svého předsedy v rázné opozici proti nové vládě. Zvláště bedlivě budou sledovat, zda nenabízí přílišné ústupky baskickým či katalánským separatistům.

Témata:  Jean-Claude Juncker Španělsko EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy