reklama

Koaliční program nové vlády vyvolává silné znepokojení evropských partnerů a institucí zejména kvůli zamýšlenému odklonu od úsporných opatření Evropské unie. Vláda chce mimo jiné také snížit daně a zvýšit sociální výdaje.

Vládu se podařilo sestavit až poté, co byl jednaosmdesátiletý kritik eura Paolo Savona, jehož jmenování ministrem financí v neděli zablokoval prezident Sergio Mattarella, přesunut na ministerstvo pro záležitosti EU. Finance povede téměř neznámý profesor ekonomie Giovanni Tria.

Šéfovi M5S Luigimu Di Maiovi ve vládě připadne sjednocený resort práce, sociálních věcí a hospodářského rozvoje, aby mohl dohlížet na klíčový projekt M5S - zavedení základního nepodmíněného příjmu pro chudé. Předseda Ligy Matteo Salvini zasedne na vnitru. Liga, již agentury označují za krajně pravicovou, do koaliční smlouvy prosadila deportace migrantů bez dokumentů, kterých v Itálii žije kolem půl milionu. Di Maio a Salvini navíc budou oba vicepremiéry.

Conteho předchůdce v úřadě Paolo Gentiloni dnes podle agentury ANSA prohlásil, že jeho vláda zanechává zemi v lepším stavu, než byla před pěti lety, kdy v Itálii začaly vládnout středolevé koalice včetně té Gentiloniho. Ta se moci ujala v roce 2016. "Děkuji celému vládnímu týmu. A své ženě. Bylo mi ctí sloužit Itálii," řekl Gentiloni.