Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britská společnost testuje soukromý raketoplán

vesmir
vesmir
Foto: Pixabay

Washington - Společnost Virgin Galactic britského miliardáře Richarda Bransona podnikla se svým raketoplánem VSS Unity další nadzvukový testovací let, tentokrát to ale bylo poprvé, co v lodi byla namontována sedadla pro pasažéry a další vybavení. Kosmickou firmu ale podle portálu Forbes nadále čeká ke komerčním letům dlouhá cesta.

Letová zkouška se uskutečnila tento týden a bylo to podruhé, co VSS Unity prolomila zvukovou bariéru. Raketové motory loď spustila na 31 vteřin, díky čemuž dosáhla rychlosti 1,9 Machu. Plavidlo vystoupalo do výšky 35 kilometrů, od hranice kosmu ho tak dělilo 65 kilometrů.

Virgin Galactic plánuje, že s loděmi třídy SpaceShipTwo, kterou je i VSS Unity, bude pořádat turistické lety do vesmíru. Plavidlo se dvěma piloty a šesti platícími cestujícími bude létat do výšky 105 kilometrů, což je o pět kilometrů více než Kármánova hranice, která je považována za předěl mezi zemskou atmosférou a vesmírem.

Virgin Galactic provádí lety z kosmodromu v Mohavské poušti v Kalifornii. Plavidlo do výšky zhruba 15 kilometrů vynáší letoun WhiteKnightTwo, od kterého se následně odpoutá a dále pokračuje v letu s pomocí svých raketových motorů.

Témata:  Velká Británie raketoplán Virgin Galactic vesmir

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy