Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová hrozba? Čína se snaží zastrašovat okolní státy

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Singapur - Militarizací ostrovů v Jihočínském moři se Čína snaží zastrašovat a vytvářet nátlak na ostatní země regionu. Na bezpečnostním fóru Šangri-la v Singapuru to dnes řekl americký ministr obrany Jim Mattis.

Zároveň varoval, že nedávné zrušení pozvání Číny k účasti na rozsáhlém námořním cvičení v Tichém oceánu bylo "počáteční reakcí" na tuto militarizaci. USA jsou podle Mattise odhodlány zajistit volnou cestu pro námořní dopravu v Jihočínském moři.

"Navzdory čínským tvrzením, že tomu tak není, je umístění těchto zbraňových systémů přímo spojeno s vojenským využitím pro účely zastrašení a nátlaku," uvedl Mattis s odkazem na umístění raketových systémů země-vzduch na jednom ze sporných Paracelských ostrovů v Jihočínském moři.

Bezpečnostnímu fóru, kterého se účastní ministři obrany a vysocí vojenští představitelé asijsko-tichomořských zemí a USA, Mattis rovněž řekl, že Spojené státy budou nadále dodávat Tchaj-wanu obranné vybavení a budou se stavět proti tomu, aby se jakkoli měnil status quo v tchaj-wanské otázce.

Čína považuje Tchaj-wan za svou provincii. Ostrov se nicméně vyvíjí samostatně od roku 1949, kdy na něj před komunisty uprchli čínští nacionalističtí politici. Většina zemí světa nároky Pekingu na ostrov uznává, byť jen formálně. S Tchaj-wanem nicméně udržují styky na nižší úrovni.

Témata:  Čína James Mattis

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy