Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přestřelka v Kašmíru si vyžádala dva mrtvé vojáky

Pákistán
Pákistán
Foto: Pixabay

Dillí - Životy dvou indických vojáků a zranění osmi civilistů si dnes vyžádala nová přestřelka na indicko-pákistánské hranici v oblasti Kašmíru.

Incident se odehrál jen pár dnů poté, co se zástupci pákistánské a indické armády dohodli na zastavení dělostřelecké palby přes společnou hranici v oblasti Kašmíru, o který Pákistán a Indie vedou spor. Prostřednictvím zvláštní horké linky se obě strany 30. května domluvily, že budou plně respektovat dohodu o příměří z roku 2003.

Indičtí činitelé oznámili, že pákistánští vojáci dnes zaútočili na desítky předsunutých stanovišť indické armády podél vysoce militarizované hranice v Kašmíru. Podle indických pohraničních hlídek Pákistán tak "znovu bezostyšně" porušil dohodu o příměří z roku 2003 a indické síly na jeho akci odpověděly. Střelba z pákistánské strany byla podle nich nevyprovokovaná a mířila nejen na vojenská stanoviště, ale i na vesnice.

Podle Indie porušil Pákistán jen za letošek dohodnuté příměří už více než 800krát, jeho ostřelování mělo za následek smrt 25 civilistů a 18 vojáků.

Pákistán obviňuje indické síly z více než 1050 letošních případů porušení příměří, při nichž bylo zabito 28 civilistů a zraněno 117 dalších.

Témata:  Indie Pákistán

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.