Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci našli novou cestu do Evropy. Hrozí nová masová migrace?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Athény - Řecká vláda varuje Evropu, že uprchlíci z Turecka si našli novou cestu do Evropy. Dříve používaná cesta přes moře na řecké ostrovy se přestala používat. Nová cesta má podle Athén vést přes řeku Evros, která tvoří 200 kilometrovou hranici mezi Řeckem a Tureckem.

Na řecké straně řeky Evros už to začíná být normální obrázek. Dva uprchlíci přicházejí do vesnice Pythos a prosí o vodu a trochu jídla. Dva Kurdové ze severního Iráku Adel Ali (31) a Sulejman Chalid (30) tvrdí že se s rodinami přes Evros přeplavili na nafukovacích člunech, „Čtyři dny jsme čekali, dokud nebude dost vody, pro náš nafukovací člun,“ tvrdí.

Jsou jedněmi z mnoha, kteří se pokoušejí dostat do Evropy touto cestou. Jen za duben bylo zadrženo 3986 uprchlíků. Do poloviny května řečtí pohraničníci zadrželi 1658 lidí, kteří nelegálně přešli hranice. Athény bijí na poplach. Nová balkánská cesta, která v roce 2015 zaplavila Evropu uprchlíky, podle nich ožívá.

Uprchlíci vlastně využívají diplomatickou a první díru v dohodě mezi Tureckem a EU. Ta se totiž vztahuje pouze na námořní hranice. Na hranici s Řeckem a Bulharskem se zapomnělo. Bulharská hranice s Tureckem je střežená a obě země odděluje plot. Pokusy o její překročení existují, ale jsou většinou neúspěšné. To o řecko-turecké hranici neplatí. Ta je tvořená řekou Evros a jen liknavě hlídána.

Řecko tedy žádá o pomoc EU. Ta by měla spočívat v poslání policejních a pohraničních sil na řeku Evros. Vedle toho by měla být upravena i dohoda s Ankarou. Zda, a za jakých podmínek na to Erdogan přistoupí, je však otázkou.

A jaké jsou plány Adel Aliho a Sulejmana Chalida? „Chceme do Německa,“ tvrdí podle reportéra deníku Bild jednohlasně. Jejich cesta do Německa oproti roku 2015 už nebude tak jednoduchá. Země Balkánu zablokovali svoje hranice a uprchlíky hromadně vrací do Turecka. Velmi tvrdou politiku zavedlo i Rakousko, které dnes již azylanty prakticky nepřijímá.  Adel Ali a Sulejman Chalid tedy mají jen minimální šance dosáhnout vysněného německého ráje pro uprchlíky.

Témata:  uprchlíci Řecko Turecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.