Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sopka Volcán de Fuego chrlí lávu a popel, zemřelo nejméně 25 lidí

Sopka, mrak popílku
Sopka, mrak popílku
Foto: Reprofoto internet

Guatemala - Sopka Volcán de Fuego v Guatemale začala v neděli opět chrlit lávu a pokryla své okolí včetně hlavního města Guatemala vrstvou těžkého popela. Při nejnovější erupci jedné z nejaktivnějších sopek střední Ameriky už 25 osob. Původně úřady informovaly o sedmi mrtvých a 20 zraněných.

"V neděli 21:00 (dnes 05:00 SELČ) je bilance 25 mrtvých," sdělil novinářům mluvčí guatemalského úřadu pro přírodní katastrofy (CONRED) David de Leon.

Erupce začala těsně před polednem místního času (20:00 SELČ). O čtyři hodiny později začal po úbočí sopky stékat lávový proud, který údajně dosahuje teploty okolo 700 stupňů Celsia. Kvůli výbuchu už bylo evakuováno 3100 osob a podle úřadů zasahuje rozptyl sopečného popela území s 1,7 milionem obyvatel. Volcán de Fuego (španělsky "ohnivá sopka") soptí letos podruhé a podle místních expertů jde o největší erupci od roku 1974, napsal zpravodajský web BBC.

Kvůli výbuchu bylo evakuováno nejméně 3100 osob a podle úřadů zasahuje rozptyl sopečného popela území s 1,7 milionem obyvatel. V důsledku nepříznivého větru pokryl popel i část metropole a zdejší letiště muselo přerušit provoz.

Lávový proud podle CONRED zasáhl vesnici El Rodeo na jihovýchodním úpatí kuželovité hory, kde zničil domy a spálil několik obyvatel. 

S příchodem noci museli záchranáři přerušit pátrání po přeživších, které předtím navíc komplikoval déšť. V terénu byly stovky pracovníků včetně hasičů, policistů a vojáků. Někteří podle agentury AP uvedli, že v jedné oblasti zpozorovali uvězněné osoby, ale nemohli se k nim dostat, protože silnice překřížily pyroklastické proudy. 

Prezident Guatemaly Jimmy Morales řekl, že byla zahájena národní krizová procedura. 

Témata:  Guatemala sopka Volcán de Fuego sopky

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy