Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet mrtvých po erupci guatemalské sopky se vyšplhal už na 109

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Guatemala - Guatemalský Národní forenzní ústav (Inacif) ve čtvrtek potvrdil 109 obětí erupce sopky Volcán de Fuego. Ani toto číslo ale nebude konečné. Záchranáři ve čtvrtek přerušili pátrání ve zničených vesnicích, což některé obyvatele přimělo k riskantní práci s primitivními nástroji na vlastní pěst.

Nedělní erupce vulkánu byla podle agentury Reuters nejsilnější za čtyři desetiletí. Pohřešováno je odhadem dalších zhruba 200 lidí. Guatemalská agentura pro zvládání přírodních katastrof CONRED uvedla, že klimatické podmínky a stále rozžhavený vulkanický materiál ohrožují záchranáře.

V úvahu je třeba brát i skutečnost, že od erupce už uplynulo 72 hodin. Úřady přitom už dříve uváděly, že po takové době je krajně nepravděpodobné, že by mohl v popelu, bahně a sutinách domů někdo přežít. 

Guatemalská prokuratura mezitím nařídila vyšetřit, zda byly náležitě dodrženy všechny postupy pro případ mimořádné události. Mnozí obyvatelé se totiž nemohli včas evakuovat.

Úřady vyhlásily kalamitní stav ve třech departementech. V nouzových evakuačních střediscích přebývá kolem 3500 lidí. Agentura CONRED uvedla, že celkem erupce sopky postihla 1,7 milionu lidí a přes 12.000 osob muselo být evakuováno. Nejvíce postižené jsou osady Los Lotes a El Rodeo.

Témata:  Guatemala sopka Volcán de Fuego sopky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy