reklama

Pátrání po obětech a záchranné práce komplikoval ve středu déšť a další sopečná aktivita. Záchranáři proto museli nakrátko přerušit práci v obavách ze sesuvů půdy. 

Silná vrstva popela po dešti ještě zatvrdla a prokopat se vrstvou bahna, kamení a sutin, která dosahuje výšky střechy domů, je o to těžší, uvedli záchranáři.

"Nikdo už (oběti) odtamtud nedostane. Nikdo nezjistí, kolik jich tam zůstalo," řekl agentuře AP 59letý řidič. Stál při tom uprostřed kouřících jam, jimiž je poseto místo, kde dříve stála osada Los Lotes. "Těla už jsou zuhelnatělá. Jestli sem budou nasazeny těžké stroje, rozdrtí je to," dodává.

Záchranáři podle agentury Reuters riskují své vlastní životy. "Můžeme pracovat jen v místech, kde můžeme stát na střechách domů, protože popel je velice horký. Když v některých místech zaberete krumpáčem, vyvalí se spousta kouře a oheň. Nemůžete dál kopat, zemřeli byste," řekl 25letý záchranář Diego Lorenzana.

Guatemalská agentura pro zvládání přírodních katastrof CONRED uvedla, že celkem erupce sopky postihla 1,7 milionu lidí a přes 12.000 osob muselo být evakuováno. Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce uvolnila na urgentní pomoc Guatemale 250.000 švýcarských franků (asi 5,5 milionu korun).