Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie v Paříži likviduje další tábory migrantů

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzské hlavní město čelí přívalu migrantů poslední tři roky a policie dostala příkaz likvidovat nelegální tábory uprchlíků. Dnešní zásah se týká dalších dvou. Vůbec největší tábor Millénaire, kde přebývalo na 1000 lidí, byl evakuován minulou středu.

Dnešní evakuace nelegálních příbytků je už 36. v pořadí za tři roky. V půl sedmé ráno přišli policisté do tábořiště u kanálu Saint-Martin, kde přebývalo kolem 550 lidí, a do tábora u Porte de la Chapelle se 450 obyvateli. 

U kanálu Saint-Martin se před několika měsíci usadili příchozí hlavně z Afghánistánu. Místo je nedaleko náměstí Stalingrad, kde se nelegální tábořiště objevují od roku 2017. Mezi těmi, kdo museli odejít, byl také Súdánec Jahjá, jemuž úřady odmítly udělit azyl. U kanálu přebýval dva měsíce a dnes čekal na autobus, aby ho, jak řekl, odvezl "do nějakého tábora, domu nebo na stadion". Podle něj to bude lepší kdekoli. 

Situace imigrantů v provizorních táborech vyvolávala v Paříži obavy zejména kvůli neudržitelným hygienickým podmínkám, jež v nich panovaly. Otázka migrantů je už několik týdnů příčinou sporu mezi vládou a pařížskou starostkou Anne Hidalgovou. Vláda tvrdí, že problém má řešit radnice, Hidalgová vyzývala, aby tábory nechala vyklidit vláda a plnila své legální povinnosti při přijímání uprchlíků.

Témata:  uprchlické tábory Paříž uprchlíci

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy