Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový italský ministr vnitra hrozí kvůli uprchlíkům: EU musí Itálii pomoci, nebo...

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Řím - Itálie patří mezi země, které zasáhla uprchlická krize nejvíc. Nový ministr vnitra Matteo Salvini uvedl, že EU musí pomoci Itálii vypořádat se s náporem migrantů ze severní Afriky, jinak se země bude nucena poohlédnout po jiných řešeních.

Itálii se v posledním roce podařilo i díky kontroverzní dohodě s Libyí snížit počty migrantů přistávajících u jejích břehů. Podstatou dohody je podpora libyjské pobřežní stráže a ochrana hranic před ilegálním pronikáním migrantů do evropských států. Podle organizací pro lidská práva jsou ale kvůli této dohodě migranti týráni, svévolně zadržováni, vydíráni a vystavováni špatným podmínkám v detenčních táborech. Bez ohledu na zmíněnou dohodu bylo ale letos podle italských úřadů v zemi registrováno 13.500 nově příchozích migrantů.

"Je třeba zdravého rozumu. Přistávání a přijímání stovek tisíc ´neuprchlíků´ nemůže být nadále jen italský problém," napsal na twitteru Salvini, který je šéfem protiimigrační a euroskeptické Ligy. "Buď nám Evropa pomůže naši zemi zabezpečit, nebo budeme muset najít jiná řešení," dodal.

Salvini už v neděli během návštěvy Sicílie přislíbil, že největší italský ostrov již nebude "uprchlickým táborem Evropy". Týden před lokálními sicilskými volbami dodal, že zastaví proud migrantů, kteří na jih Itálie míří ze severní Afriky. Kritici jeho plánům vyčítají, že jsou neproveditelné a že mohou způsobit nárůst xenofobie ve společnosti.

Salvini plánuje deportovat z Itálie více než půl milionu těch přistěhovalců, kteří nemají potřebné doklady.

Témata:  Itálie uprchlíci EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy