Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký velvyslanec naštval Němce, Berlín požaduje vysvětlení

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Velvyslanec USA v Německu Richard Grenell v rozhovoru pro ultrakonzervativní server Breitbart News řekl, že chce posílit konzervativní síly napříč Evropou. Protože tak silná politická vyjádření diplomatů nejsou obvyklá, Berlín požaduje od Washingtonu vysvětlení.

"Myslím, že zvolení Donalda Trumpa posílilo jedince a lidi, aby mohli říct, že zkrátka nemohou dovolit politické třídě, aby určovala před konáním voleb, kdo zvítězí a kdo by měl kandidovat," řekl Grenell.

"V Evropě je mnoho konzervativců, kteří mě kontaktovali, aby mi řekli, že mají pocit, že dochází k obrodě," uvedl dále diplomat. "Rozhodně chci posílit jiné konzervativce napříč Evropou, jiné lídry," dodal.

Spolková vláda dnes USA vyzvala, aby výroky svého diplomata o posilování konzervativců vysvětlila. "Evropští občané a občanky si nenechají od Trumpova vazala říkat, jak mají volit. Americký diplomat, který se takto vměšuje do demokratického boje, prostě nemá na svém místě co dělat," uvedl dnes na twitteru místopředseda německé vládní sociální demokracie Thorsten Schäfer-Gümbel. Bývalý předseda SPD Martin Schulz řekl, že Grenell "se nechová jako diplomat, ale jako pravicově extremistický koloniální důstojník". 

"Myšlenka, že bych (přímo) podpořil kandidáty nebo strany je směšná. Stojím si za svým komentářem, že zažíváme probouzení mlčící většiny - těch, kteří odmítají elity a jejich bublinu. Vede ho Trump," napsal v reakci na kritiku velvyslanec.

Poprask vyvolal Grenell už krátce po svém příjezdu do Německa na počátku května. Na twitteru tehdy krátce po Trumpově oznámení o vypovězení jaderné dohody s Íránem napsal, že "německé firmy, které působí v Íránu, by měly své obchody okamžitě omezit". 

Témata:  diplomacie Německo USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy