Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exšéf Trumpovy kampaně prý chtěl ovlivňovat svědky, tvrdí vyšetřovatel Mueller

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington - Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller, který se věnuje takzvané ruské kauze, v pondělí obvinil Paula Manaforta ze snahy ovlivňovat potenciální svědky. Muellerův tým již dříve obvinil bývalého šéfa prezidentské kampaně Donalda Trumpa z placení bývalých evropských politiků, aby lobbovali za Ukrajinu.

Manafort podle Muellerových obvinění v únoru telefonoval, posílal textové zprávy a zasílal i zašifrované vzkazy dvěma osobám s cílem "ovlivnit jejich svědectví a v jiném ohledu zatajit důkazy". Lidé, které Manafort kontaktoval, byli údajně součástí takzvané takzvané Hapsburské skupiny lobbující pro Ukrajinu.

Muellerův tým tvrdí, že Manafort a jeden z jeho spolupracovníků kontaktovali dvojici svědků opakovaně a že se tak dělo v době, kdy byl vyšetřovaný Manafort v domácím vězení.

Muellerův tým už v únoru obvinil Manaforta z placení bývalých evropských politiků, aby lobbovali za Ukrajinu. Tito lidé ze zmíněné Hapsburské skupiny se prý tvářili jako nezávislí analytici, ale ve skutečnosti šlo o placené lobbisty.

Jedno z obvinění vznesených vůči Manafortovi souvisí s finančními machinacemi a snaze vyhnout se placením daní. Druhé zase s tím, že před úřady zamlčel své politické angažmá na Ukrajině, kde před lety působil jako poradce bývalého proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Podle amerických zákonů se měl registrovat jako zahraniční agent, což neudělal.

Témata:  Donald Trump USA Robert Mueller Paul Manafort

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy