Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo vyšetřuje bývalé nacisty kvůli masakru v Babím Jaru na Ukrajině

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: IMAGO

Berlín - Tři bývalí nacisté, kterým je hodně přes 90 let, jsou podezřelí z účasti na masakru v ukrajinském Babím Jaru v roce 1941. Německo je zřejmě postaví před soud.

Vyšetřování čelí Wilhelm Karl Friedrich Hoffmeister (95), Kurt Gosdek (94) a Herbert Wahler (96). Prokuratura je podezírá z členství v komandu Einsatzgruppe C. To v rokli u Kyjeva 29. a 30. září 1941 postřílelo takřka 34 tisíc Židů.

Hoffmeister tvrdí, že sloužil v jiné jednotce a že se na žádném zabíjení nepodílel. Německý úřad pro objasňování nacistických zločinů ale uvedl, že našel dostatek důkazů pro to, aby byl Hoffmeister obviněn z napomáhání k hromadné vraždě. 

Úřad v jihoněmeckém Ludwigsburgu se příslušníky Einsatzgruppen zabývá na popud Wiesenthalova centra. To v roce 2014 prozkoumalo seznam více než tisíce členů komand a upozornilo na 80 z nich, kteří pravděpodobně ještě nezemřeli. 

Centrum se zabývá dokumentací a stíháním válečných zločinů. Pojmenované je po legendárním "lovci nacistů," jenž v Praze vystudoval architekturu a později jako Žid prošel mnoha koncentračními tábory.

Témata:  Německo II. světová válka nacisté Ukrajina

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy